Κλείσιμο

Eορτασμός Πολυτεχνείου-ΣΥΡΙΖΑ: 50 άτομα με αποστάσεις στο Πάρκο Ελευθερίας (φωτο)

Για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου συγκεντρώθηκαν στον χώρο του ΕΑΤ/ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας περίπου 50 άτομα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το παρών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει ότι «με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια». «Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα», τονίζει.

«Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα εφτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σαράντα εφτά χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερης Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του για την 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τονίζει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου «ήταν ένα δημιουργικό πολιτικό ξέσπασμα των νέων της εποχής. Και έτσι έχει μείνει μέχρι σήμερα στη συλλογική μνήμη», σημειώνοντας ότι η επέτειος εκείνης της στιγμής, κάθε χρόνο αποτελεί «πηγή έμπνευσης για νέους όλων των μετέπειτα γενιών» και «πολιτικών αναζητήσεων, πηγή διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον και πηγή δημοκρατικών οραμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα συνθήματα του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και τον λαό και ότι «συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους - σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε». Ωστόσο τονίζει ότι «αυτό όμως δεν επιτρέπει, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό μια κυβέρνηση στο όνομα των πραγματικά δύσκολων συνθηκών, να θέτει σε δεύτερη μοίρα κοινωνικά αιτήματα, ανάγκες και δημοκρατικές ελευθερίες».

«Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου ας ξαναθυμηθούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η διαρκής τιμή για όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και για όσους έχασαν τη ζωή τους γι' αυτό, αλλά και η διαρκής υποχρέωση για τους νέους της δικής μας εποχής, που αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο και ένα καλύτερο μέλλον».

Παρά τα απαγορευτικά μέτρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν εκεί φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας.

Στην πρώτη σειρά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη αλλά και διάφοροι βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου και η Έφη Αχτσιόγλου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, στη μνήμη των βασανισθέντων του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Στεφάνι κατέθεσαν, επίσης, και η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος Σωτήρης Αλεξίου.

 

Πηγή: skai.gr