Έντονο το ενδιαφέρον των Τούρκων για τις εκλογές στην Ελλάδα

Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου: Έθεσε θέμα κυριαρχίας των νησιών

Οι τούρκοι αν και… τρέχουν για τις δικές τους δεύτερες εκλογές που θα γίνουν στις 28 Μαΐου, ασχολήθηκαν εκτενώς με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το ενδιαφέρον από τους τούρκους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα έντονο και η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση για το εύρος της.

Η CUMHURIYET αναφέρει: Ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Μητσοτάκης, ενώ η NTV γράφει: «Εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο το κόμμα του Μητσοτάκη. 20 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα». Τέλος η SABAH έχει τίτλο: Νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι το κόμμα του Μητσοτάκη.

Νέες προκλήσεις από τον Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ημέρα των ελληνικών εκλογών έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών. Σε συνέντευξή του στο Haber Turk ανέφερε: 

«Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Διεκδικούν 10 μίλια (εναέριου χώρους) πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ας πούμε πως αυτό είναι το πιο απλό. Το ζήτημα είναι αν η άλλη πλευρά θα κάνει κάποιο βήμα στα θέματα αυτά. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως ’δεν συζητάμε άλλο θέμα εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης’. Κι εμείς λέμε αν συνομιλήσουμε μόνο για ένα θέμα όσο όμως υπάρχουν τα υπόλοιπα θέματα εμείς θα συνεχίζουμε να έχουμε εντάσεις».

Πηγή: skai.gr