Εντείνεται η πίεση σε Άγκυρα από ΗΠΑ -Να μην πουλήσουν F16 ζητούν 41 βουλευτές -Τετ α τετ Μηταράκη-Σοϊλού

Με νέα επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 41 βουλευτές του Κογκρέσου ζητούν να μην πουλήσουν οι ΗΠΑ F-16 στον Ερντογάν.

Τονίζουν ότι παρά την αντίδραση της Αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου με την επιβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400 η Τουρκία δεν κάνει πίσω. Εκτιμούν, επίσης, ότι ακόμα και η εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας στέλνει λάθος μήνυμα.

Σημειώνουν, δε, ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 που ζητάει η Τουρκία δημιουργεί αντίστοιχα ζητήματα ασφαλείας για το ΝΑΤΟ με το αν θα αποκτήσει F-35, εφόσον αυτά θα συνυπάρχουν με τους ρωσικούς πυραύλους.

Επίσης, προειδοποιούν με νέο νομοσχέδιο για να μπλοκάρουν την πώληση, καθώς θεωρούν ότι αντιτίθεται στην πρόθεση του Κογκρέσου όπως εκφράστηκε με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί. 

Ζητούν, μάλιστα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τους κοινοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας, αλλά και τη δική του θέση.

Παράλληλα, μετά από δύο χρόνια αντιπαράθεσης, κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Βασικός στόχος είναι η μείωση των προσφυγικών ροών, ο έλεγχος των διακινητών και η πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, να μην έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, στη συνάντησή του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Σελάκοβιτς.

«Επανέλαβα τη σταθερή αντίθεση της χώρας μας σε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας. Αλλά οφείλω εδώ να είμαι ειλικρινής. Του έθεσα ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.» 
 

Πηγή: skai.gr