Κλείσιμο

Τουρκικός παροξυσμός: Σε ετοιμότητα η Αθήνα - Πώς ερμηνεύεται το εθνικιστικό σόου Μπαχτσελί

Για να κρατηθεί στην εξουσία, ο Ερντογάν όχι μόνο θα ανεχθεί τις εθνικιστικές ακρότητες του εταίρου του, αλλά εάν χρειαστεί θα τις ακολουθήσει και ο ίδιος.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με προσοχή, αποφασιστικότητα και σε απόλυτη ετοιμότητα παρακολουθεί η ελληνική πλευρά την επάνοδο της Τουρκίας στον προκλητικό παροξυσμό, μετά το νέο παραλήρημα του κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος φωτογραφήθηκε με χάρτη που του χάρισαν οι “γκρίζοι λύκοι” και απεικονίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία!

Ένα νέο εθνικιστικό σόου το οποίο η Αθήνα δεν άφησε αναπάντητο και καταδίκασε, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι “η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα”. Επεσήμαναν μάλιστα ότι “δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτης πράξης αμφισβητησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας”.

Η Αθήνα εκτιμά επίσης ότι όσο η Τουρκία διανύει την μακρά προεκλογική της περίοδο, μέχρι τις εκλογές του 2023 και η κυβέρνηση Ερντογάν βυθίζεται στα αδιέξοδά της, οι εθνικιστικές εξάρσεις θα ενταθούν εφόσον αποτελούν ένα “ανέξοδο” επιχείρημα προκειμένου να τονώσουν το εθνικό φρόνημα των ψηφοφόρων τους και ένα προεκλογικό εργαλείο στη μάχη για τη διατήρηση της εξουσίας.

Ο Ντεβλετ Μπαχτσελί άλλωστε, ο οποίος αποτελεί ένα αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί στην Τουρκία, είναι συνεταίρος του Ερντογάν και προκειμένου να σωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός τους, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο θα ανεχτεί τις εθνικιστικές ακρότητες και τους παραλογισμούς του συνεταίρου του, αλλά – όπως έδειξε και το τελευταίο διάστημα – αν χρειαστεί θα τις ακολουθήσει και ο ίδιος, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα επιμένει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, διεθνοποιώντας παράλληλα, όταν και όπου χρειάζεται την τουρκική προκλητικότητα, διαμηνύοντας, όπως σχολίαζε κυβερνητική πηγή ότι “επαγρυπνούμε, αλλά δεν φοβόμαστε και παραμένουμε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι”. Εξάλλου η Αθήνα δε έπαψε λεπτό να παρακολουθεί, να ζυγίζει και να αποτιμά την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται κάθε φορά και να πράττει ανάλογα, τονίζοντας η ίδια πηγή πως “ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε προετοιμασμένοι, καλύτερα από ποτέ, να διαχειριστούμε την τουρκική επιθετικότητα συνολικά.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ακραία παράνομη και ανιστόρητη χαρακτήρισε τη νέα πρόκληση Μπαχτσελί και ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι “απέναντι σε αυτήν και σε ενδεχόμενη κλιμάκωση, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και να εξασφαλίσει απτή, όχι χλιαρή, στήριξη από τους συμμάχους μας. Όχι σε επιστροφή στο 2020”.

Ιταμή και επιθετική χαρακτήρισε επίσης την νέα επίθεση του κυβενρητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για “ακραία πρόκληση που απαιτεί την άμεση διεθνή καταδίκη”. Εκίτίμησε δε, πως με τις ακραίες κινήσεις τους “Διαπαιδαγωγούν την τουρκική κοινή γνώμη στον ακραίο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θεωρούν το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο.

Η εδαφική μας ακεραιότητα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητες. Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού και των ίσων αποστάσεων θρέφει και δεν αποκρούει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής. Με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα και από ευρωπαϊκά κράτη αλλά και από τις ΗΠΑ”.