Ελληνοτουρκικά: Σε «αμόκ» Ερντογάν – Μπαχτσελί – Πώς απαντά στις απειλές η Αθήνα

Η Άγκυρα συνεχίζει να αντιστρέφει την πραγματικότητα και να κατηγορεί την Ελλάδα για … παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε πλειοδοσία αναθεωρητισμού και ακροτήτων επιδίδεται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με τους δύο συγκυβερνήτες Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί να ανταγωνίζονται στις απειλές και τις συκοφαντίες κατά της Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν μετά τις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου πήρε τη σκυτάλη και απείλησε ευθέως και ξεκάθαρα με εισβολή την Ελλάδα. Ειδικότερα σχολιάζοντας το παραλήρημα Ερντογάν που έδωσε τον τόνο για μία ακόμη φορά, τόνισε πως "είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο, καλά τα είπε ο πρόεδρος μας".

Κάθε όριο ξεπέρασε εκ νέου και η τουρκική προπαγάνδα κάνοντας το άσπρο μαύρο σχετικά με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μάλιστα, διέρρευσαν και δήθεν συγκεκριμένα στοιχεία βάση των οποίων η Ελλάδα υποτίθεται ότι  πέρυσι έκανε 1.616 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τις 1.123 σε μόλις οκτώ μήνες το τρέχον έτος. Επιμένουν δε, και στα ψεύδη περί κλειδώματος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι από τις 15 Αυγούστου τα ελληνικά ραντάρ υποτίθεται ότι "κλείδωσαν" τα τουρκικά μαχητικά για 3 .372 δευτερόλεπτα σε 14 ξεχωριστά περιστατικά.

Στο αντίποδα του τουρκικού παροξυσμού, η Αθήνα σταθερά προσανατολισμένη και ψύχραιμη, επιμένει να κινείται αποκλειστικά στην τροχιά του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως διεμήνυσε για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να παρασύρει την Ελλάδα σε μια ρητορική έντασης και σε μια πολιτική παραλογισμού, σε ό,τι αφορά το status στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, "η Ελλάδα με πολύ σταθερό, πολύ αποτελεσματικό, ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα τέτοια που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου.
Η επιχειρηματολογία της χώρας μας αποδομεί βήμα-βήμα σε κάθε της έκφραση τον παραλογισμό της τουρκικής πλευράς, τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, τη διαστρέβλωση της Ιστορίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό της" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα ότι "η Ελλάδα έχει και το πολιτικό βάθος και επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση. Είτε αυτή είναι ρητορική, είτε είναι οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα. Και αυτό είναι απολύτως σαφές και στους συμμάχους μας και στην απέναντι πλευρά", κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέροντας ότι η επιτυχία της, είναι ότι τα ίδια αυτά τα όπλα της τουρκικής προπαγάνδας, τα στρέφει εναντίον της. Ξέρουν όλοι, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στη Γαλλία, στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ, στον αραβικό κόσμο, ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν προκαλεί, αλλά ταυτόχρονα είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα" υπενθύμισε.

Οι ελληνικοί προβολείς στρέφονται στην τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να αναπτερώσει το εθνικιστικό του ακροατήριο με τις λεκτικές εξαλλοσύνες, και στις σημειολογικές αναφορές σε δυο ιστορικά εγκλήματα που βαραίνουν την Άγκυρα, όπως  η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και η καταστροφή της Σμύρνης. Εξ αυτού, ο συναγερμός ετοιμότητας της Αθήνας ποτέ δεν "αφοπλίζεται" καθώς μπορεί να υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα κινείται σε αυτούς τους ακραίους ρυθμούς επί πολλές εβδομάδες, ίσως και λόγω των εορτασμών της Μικρασιατικής Καταστροφής, όμως, σχεδόν η ίδια ρητορική εξακολουθεί επί μήνες, και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Επιπλέον είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα -πέρα από τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων με κάθε ευκαιρία και από κάθε "διεθνές βήμα" - θα επιμείνει και στη θεσμική ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, για την κοινοποίηση της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενη τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικής ρητορικής των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να υπενθυμίζει τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σεβόμενη και τηρώντας πάντα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.