Γερμανικός τύπος για ελληνοτουρκικά: Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν;

Όπως επισημαίνει ο γερμανικός τύπος, οι περισσότεροι ελπίζουν ότι η πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου είναι απλώς μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. 

Στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βάλλει ευθέως κατά της Ελλάδας βάζοντας στο στόχαστρο την κυριαρχία στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου εστιάζει η Zeit Online: «Η Ελλάδα έχει θορυβηθεί. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι η πιο πρόσφατη πρόκληση σε μια σύγκρουση, που κλιμακώνεται εδώ και εβδομάδες. Απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ -παρόλο που η αμυντική συμμαχία προσπαθεί να συσπειρωθεί απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι ενώ η Τουρκία θεωρείται από πολλές δυτικές χώρες δύσκολος σύμμαχος, οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν τους γείτονες ως εχθρούς».

Σε άλλο σημείο η ανάλυση παρατηρεί: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών μετρά δεκαετίες και έφτασε στην κλιμάκωση πολλές φορές, με πιο πρόσφατη το καλοκαίρι του 2020 (…) Tώρα η Ελλάδα εξοπλίζεται εν αναμονή έντονου καλοκαιριού. Εξαιτίας της ορατής τουρκικής απειλής, εδώ και δύο χρόνια εξοπλίζεται μαζικά, με δισεκατομμύρια ευρώ να ρέουν στο ναυτικό και την αεροπορία». Kλείνοντας γίνεται αναφορά και στη στάση της νυν γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας: «Σε αντίθεση με την προκάτοχό του, Άγκελα Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς βρήκε πρόσφατα ξεκάθαρα λόγια για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποιώντας την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση».

Άλλη μια ανάλυση για την όξυνση της ρητορικής Ερντογάν, τα τουρκικά αιτήματα περί αποστρατιωτικοποίησής ελληνικών νησιών και τους ελληνικούς φόβους, στην ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Μετά από παρουσίαση των τουρκικών απειλών και των ελληνικών θέσεων το δημοσίευμα παρατηρεί: «Πάνω από όλα η λεκτική κλιμάκωση (της Τουρκίας) δημιουργεί στους Έλληνες άβολα συναισθήματα. Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι η πολεμική ρητορική του Τούρκου προέδρου είναι απλώς μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται προεδρικές εκλογές και ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του. Ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή,  με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 70% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.Γιατί λοιπόν να μην πυροδοτήσει μια σύγκρουση που σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή; Κανείς δεν θέλει πραγματικά να προβλέψει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν».

Πηγή: Deutsche Welle