Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τη στήριξη Βερολίνου στην Ελλάδα: Οι «κορώνες» Καλίν για το Αμπντουλχαμίτ και η στάση της Αθήνας

Ολοκληρωμένη εικόνα υπέρ της Αθήνας έχει πλέον σχηματίσει και το Βερολίνο μετά το μπαράζ επαφών της Αναλένας Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με τους συμμάχους της Αθήνας να καθιστούν ξεκάθαρη τη στήριξή τους στη χώρα μας, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, βάζοντας «απέναντι» την Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε νέο μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας με βάση την πολιτική των ήπιων τόνων στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και της συνεχούς ενδυνάμωσης των συμμαχιών της χώρας μας.

«Η χώρα κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει. Αντιδρά με ψυχραιμία. Επαναλαμβάνει τις θέσεις της. Δεν εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες. Δεν προσωποποιεί τις διαφορές. Μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του.

Η Αθήνα άλλωστε μετά το διπλό φρένο Γερμανίας και Γαλλίας στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα που εξέπεμψαν η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και η Γαλλίδα Κατρίν Κολονά, δρέπει τα οφέλη του διπλωματικού μαραθωνίου διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας  και της ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της η Ελλάδας.

«Από το ταξίδι της Μπέρμποκ στην Αθήνα συγκρατούνται δύο παρατηρήσεις : πρώτον η υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και δεύτερον  η εκπομπή αυστηρού μηνύματος προς την Άγκυρα, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Το μήνυμα δε, αυτό, δε χωρά παρερμηνείας» σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η στάση της Γερμανίας

Ολοκληρωμένη εικόνα υπέρ της Αθήνας έχει πλέον σχηματίσει και το Βερολίνο μετά το μπαράζ επαφών της Αναλένας Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε τόσο κατά τις δηλώσεις που έκανε από ελληνικού εδάφους, στην Αθήνα, μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά και από τα αυστηρά μηνύματα που εξέπεμψε από την Κωνσταντινούπολη κατά την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον τούρκο ομόλογό της Μπεβλούτ Τσαβούσογλου

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στη Γερμανία, Δήμητρα Κυρανούδη, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η Γερμανία, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποίησε στην πράξη, ότι η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των εκλογών του 2023, αλλά μία συνειδητή στρατηγική επιλογή της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει λοιπόν τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ως επικίνδυνο για τη διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή  της Ανατολικής Μεσογείου, που δυνητικά θέτει σε κίνδυνο ή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεδομένου  μάλιστα,  του προσφάτου παραδείγματος του ρωσικού αναθεωρητισμού, όπως αυτός εκδηλώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορεί πλέον η Γερμανία και η Ευρώπη να παραβλέψει αντίστοιχες τάσεις που παρατηρούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες  διπλωματικές πηγές της Γερμανίας, ηθελημένος στόχος της Αναλένας Μπέρμποκ, και αυτό φάνηκε και από την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν η άρση κάθε αμφιβολίας περί τήρησης ίσων αποστάσεων και ουδετερότητας της Γερμανίας απέναντι σε Άγκυρα και Αθήνα. Στο θέμα αυτό η Αναλένα Μπέμποκ ήθελε να βάλει τελεία και όπως φάνηκε ξεκάθαρα το έκανε και από τουρκικού εδάφους, μεγιστοποιώντας τον τουρκικό εκνευρισμό.

«Η Γερμανία και άρα η ΕΕ δεν θα δεχτούν αμφισβητήσεις κυριαρχίας» είναι σε κάθε περίπτωση το μήνυμα του Βερολίνου, πολλώ δε μάλλον, που η Γερμανία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντιμετωπίζει  το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και ανυπόστατων διεκδικήσεων,  ως αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και υπό αυτή την έννοια το μήνυμα προς την  Τουρκία είναι ότι «η τουρκική προκλητικότητα παρακολουθείται στενά και η Γερμανία και η ΕΕ διαθέτει μηχανισμούς απάντησης, με βάση τις ευρωπαϊκές  θεμελιώδεις αρχές  και το Διεθνές Δίκαιο».

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Θετικά υπέρ της Αθήνας  αποτιμά το ταξίδι της Αναλένας Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία και ο γερμανικός τύπος, χαρακτηρίζοντας τις επαφές Μπέρμποκ, κρίσιμες, οι οποίες «επισφράγισαν τη γερμανική στήριξη την Ελλάδα για τα ελληνοτουρκικά». Αποτίμηση που μεγιστοποιεί την ενόχληση της Άγκυρας που δεν διστάζει να επιτεθεί ευθέως πέραν της Ελλάδος και κατά της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να τη χαρακτηρίζει αδαή! 

«H Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε, η υπουργός Εξωτερικών τις Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας τις έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά» είπε.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προκαλεί εκ νέου και για τις γεωτρήσεις που ετοιμάζεται να κάνει το γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμιτ Χαν, σε περιοχές για τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει δοθεί άδεια από το καθεστώς των κατεχομένων  και κατηγορεί την Ελλάδα για βλέψεις εκτός των ορίων της. «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Ο «αντ' αυτού» του Ερντογάν, σκιαγραφεί και μία κατάσταση αντίστοιχη του καλοκαιριού του 2020, όταν το γεωτρύπανο Oruc Reis, τότε, περιφερόταν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αμφισβητώντας τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο 'Σουλτάν Αμντουλ Χαμίτ' θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα», δήλωσε σε συνέντευξή του.​
 

Πηγή: skai.gr