Ελληνοτουρκικά: Διεθνές ράπισμα στον Ερντογάν – Το κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

Προς το παρόν η Άγκυρα "εισπράττει" μόνο "απαγορευτικά" για τα ανθελληνικά παραληρήματά της. Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσει ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα εκπέμπουν Αθήνα και Λευκωσία από τη Νέα Υόρκη, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα "τροφοδοτείται" από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, με νέες απειλές και ανυπόστατες κατηγορίες κατά της ελληνικής πλευράς. Τη σαφή θέση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τονίζοντας ότι "Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας".

Στον απόηχο της άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ πώλησης όπλων στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη ικανοποίηση της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στη συμβολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και του Μάρκο Ρούμπιο. "Αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα" σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου σημειώνοντας πόσο πολύ χρήσιμο είναι να συντονίζεται η Αθήνα και η Λευκωσία ενόψει κρίσιμων επαφών και των προσπαθειών που καταβάλλονται από κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Ιωάννη Κασουλίδη είχαν τριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν από κοινού τη σταθερή θέση υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, ενώ εξέπεμψαν κοινό μήνυμα κατά καθε μορφής αναθεωρητισμού. "Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους" τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν το "χαβά" του

Παρά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα αποτροπής και αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων που λαμβάνει σε διεθνή κλίμακα ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να ανεβάζει τους τόνους της όξυνσης και του παραλογισμού. Μετά τις ψευδείς κατηγορίες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών, συνέχεια έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις δηλώνοντας ότι "Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της" κάνοντας το άσπρο, μαύρο κατά την προσφιλή τακτική της τουρκικής προπαγάνδας και "δείχνοντας" την Ελλάδα ως ταραξία της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανώς ενοχλημένος από τη ρήξη στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ επεχείρησε νέο άνοιγμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να επιλύσουν Ουάσινγκτον και Άγκυρα ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι επί 70 χρόνια και σημείωσε: "Εμείς είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι από τα πρώτα σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σε επίπεδα χρηματικής συμβολής όπως και αντίστοιχα ενισχύουμε με τον στρατό ξηράς μας. Είμαστε από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες. Άρα πρέπει να γίνει αντιληπτή η θέση της Τουρκίας να γίνει κατανοητή και οι αποφάσεις και τα βήματα πρέπει να λαμβάνονται με αυτά τα δεδομένα". Απηύθυνε επίσης κάλεσμα προς την Ουάσινγκτον, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει το επόμενο διάστημα τα όποια προβλήματα έχει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καθώς και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος.

Διεθνές ράπισμα στην Άγκυρα

Προς το παρόν η Άγκυρα "εισπράττει" μόνο "απαγορευτικά" για τα ανθελληνικά παραληρήματά της με το νέο ράπισμα να έρχεται από τις Βρυξέλλες και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ γα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Με επιστολή του προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μπορέλ επεχειρησε να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή του κ. Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι " οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας" ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στις ΗΠΑ η συνέχεια της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας

Σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου μαζί με τον Νίκο Δένδια θα έχουν σειρά επαφών, κατά τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν και την τουρκική κλιμάκωση. "Θα έχω πάνω από 30 επαφές εγώ, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις" γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως " είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου".