Διακόπουλος σε ΣΚΑΪ: Πιθανόν η Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Διακόπουλος σε ΣΚΑΪ: Πιθανόν η Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Στον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Άγκυρα το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και η αναβάθμιση της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». 

«Η ισχύς ενός κράτους δεν είναι μόνο η στρατιωτική, αλλά και η οικονομική και η γεωπολιτική. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια τεράστια αναβάθμιση από γεωπολιτικής άποψης. Η Ελλάδα παίρνει μια ηγετική θέση στα Βαλκάνια και κατά κάποιο τρόπο αναβαθμίζεται και ανάμεσα στους δύο βορειοατλαντικούς θεσμούς και αυτό είναι που ενοχλεί πρωτίστως την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν φοβάται επανάληψη των επεισοδίων του 2020 στο Αιγαίο, επισήμανε ότι θεωρεί πιθανότερο η Άγκυρα να ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς έτσι θα δικαιώσει όλα για όσα την κατηγορούν», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το βέτο που άσκησε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Διακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ισχυρό και αυτή τη στιγμή ηΤουρκία κάνει ένα φοβερό «παζάρι» για να πετύχει την…υψηλότερη τιμή. 

«Ως ένας επιτήδειος ουδέτερος, ως μια χώρα που δε λειτουργεί με αρχές και αξίες, αλλά με μια συναλλακτική λογική, θέτει το θέμα των F-35 για να αποδεχτεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε. 

Πρόσθεσε δε ότι ακόμα και αν κερδίσει κάτι η Τουρκία «θα είναι απλώς για να σωθούν κάποια προσχήματα και να προχωρήσουμε, γιατί δε νομίζω ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη σε ένα τόσο βαρύνουσας σημασίας γεωπολιτικό γεγονός, όπως η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, να την εμποδίσει τελικά. Ενδεχομένως όμως για να μην του πέσει η μούρη να του αφήσουν κάτι του Ερντογάν. Όμως ακόμα κι έτσι η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια τόσο αρνητική προδιάθεση απέναντι σε όλους τους άλλους εταίρους, ακόμα και σε χώρες που την υποστηρίζουν, που βραχυ-μεσοπρόθεσμα θα το βρει μπροστά της».  


 

Πηγή: skai.gr