Απειλές από τον εκνευρισμένο Ερντογάν - Στο στόχαστρο Ελλάδα και ΗΠΑ

Εμφανώς ενοχλημένος με τις ελληνικές συμμαχίες, θέλησε να εμφανίσει τη χώρα μας ως μαριονέτα άλλων δυνάμεων.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η αναχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν με "άδεια χέρια" από τη Νέα Υόρκη, όπου δεν κατάφερε να επιτύχει, για μία ακόμη φορά, την πολυπόθητη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και οι παρασκηνιακές πιέσεις τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από τη δύση, για να ρίξει τους τόνους της έντασης και των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, τροφοδότησαν εκ νέου τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, που έσπευσε να τον εκτονώσει με νέες απειλές και κορώνες.

Αφού είχε προηγηθεί το αβάσιμο διάβημα διαμαρτυρίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα αλλά και προς τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες για τα ελληνικά νησιά και το στρατιωτικό καθεστώς τους, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων επιδιδόμενος σε ένα νέο παραλήρημα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο εκτόξευσε νέες απειλές κατά τη χώρας μας και μάλιστα με πρωτοφανώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και παρεμβαίνοντας, όπως συνηθίζει τελευταία, και στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Σε κατάσταση αμόκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "δεν είναι ίση με εμάς" απειλώντας ότι "οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν", ενώ εμφανώς ενοχλημένος με τις ελληνικές συμμαχίες θέλησε να εμφανίσει τη χώρα μας ως μαριονέτα άλλων δυνάμεων. "Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες. Θεωρώ πως είναι καλό να υπενθυμίσω το τίμημα που πλήρωσαν οι πολιτικοί της Ελλάδας και ο λαός της Ελλάδας με την μεγάλη μας νίκη πριν 100 χρόνια την οποία γιορτάσαμε τον περασμένο Αύγουστο" είπε.

Ενοχλημένος πιθανότατα και από το κάλεσμα φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ στους Τούρκους πολίτες, το οποίο σαφώς του χάλασε το αφήγημα των "κακών" και απειλητικών Ελλήνων, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας λέγοντας πως "Οι Έλληνες κυβερνήτες οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα τους σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατοχή για τα μικροσυμφέροντα τους θα λογοδοτήσουν πρώτα στον δικό τους λαό".

Θυμήθηκε δε, και την Τριπολιτσά εξαπολύοντας νέα ψεύδη κατά της Ελλάδας. "Προσπαθούν να κάνουν να ξεχαστούν οι ημέρες που έτρεχαν να γλιτώσουν από τις ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών και γιορτάζουν ως ημέρα νίκης τη 'Σφαγή της Τριπολιτσάς' που έσφαξαν μωρά, γυναίκες και παιδιά. Δεν έχουν πληρώσει το τίμημα ενώπιον της ιστορίας" είπε και συνέχισε να συκοφαντεί "η ίδια νοοτροπία σήμερα υπάρχει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και βυθίζουν σκάφη, ληστεύουν, σφάζουν παιδιά κι όλους τους αθώους κάποια μέρα θα λογοδοτήσουν. Δεν υπάρχει ελευθερία, ανάπτυξη ούτε τιμητική στάση, όταν κρύβεσαι από τα φουστάνια των άλλων".

Από το παραλήρημα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απειλές καταλήγοντας πως " Ως αποτέλεσμα, απέναντι στην Ελλάδα που παρακολουθούμε σε κάθε τομέα, αν χρειαστεί δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό να το ξέρουν καλά" είπε.

Η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένοντας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών και Συνθηκών που το διέπουν, με αποφασιστικό τρόπο και με επιχειρήματα από τη διπλωματική της φαρέτρα, απάντησε στις αυθαίρετες αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που τέθηκαν κατά το διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρέσβη. Απέρριψε άμεσα στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σημειώνοντας ότι είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο ενώ κινήθηκε στο πλαίσιο του δόγματος "ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα  Χριστόδουλος Λάζαρης, σημείωσε μάλιστα στους Τούρκους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δε είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ενδεικτικό του κλίματος και του εκνευρισμού της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης έκανε αυτές τις αναφορές και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου κατέγραφαν δεκάδες (96 μέχρι το βράδυ) παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα συνεχίσει να μην ακολουθεί την τουρκική όξυνση, αλλά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αποδομεί την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ και ταυτόχρονα να προβάλλει και να διεθνοποιεί την ανάγκη να επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή ένα κλίμα σταθερότητας, που τη δεδομένη στιγμή μόνο η Ελλάδα το υπηρετεί και το προασπίζεται.