ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνικές πιέσεις στα Σκόπια

Νέο μήνυμα προς την ΠΓΔΜ απέστειλε η Ελλάδα, αποφασίζοντας να
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, του σχετικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης γνωστοποίησε ότι στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε το ΥΠΕΞ σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, για το σχέδιο Ανασυγκρότησης και για το αν συμφωνούν στην παράταση του μέχρι το 2011, χωρίς διαφοροποίηση των ποσών και των στόχων, η ΠΓΔΜ απάντησε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επειδή η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με αυτή την ονομασία, το ΥΠΕΞ θεωρεί ως μη ληφθείσα την επιστολή αυτή και εξαίρεσε τα Σκόπια από το πρόγραμμα, δήλωσε ο κ Κασσίμης.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ δεν παγώνει. Τα προγράμματα, όπως είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζονται και η αναπτυξιακή βοήθεια θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η ΠΓΔΜ δεν λαμβάνει παράταση όπως οι άλλες χώρες.

Έτσι, το νομοσχέδιο θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παρατείνει για πέντε επί πλέον χρόνια το σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων χωρίς όμως να περιλαμβάνεται η ΠΓΔΜ στο σχέδιο παράτασης πλέον.

Σημειώνεται ότι η αρχική υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ, αφορούσε την χρονική περίοδο 2002 2006.

Στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, προβλέπεται η πίστωση συνολικού ποσού ύψους 550 εκατ. ευρώ για τις βαλκανικές χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, ΒοζνίαΕρζεγοβίνη. Το ποσόν που είχε εγκριθεί για την ενίσχυση της ΠΓΔΜ για τη χρονική περίοδο 20022006, ήταν περίπου 75 εκατ. ευρώ.Πηγή: skai.gr