Στην παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Πρόκειται για εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελούσε από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης. 

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε νωρίτερα με τον κ. Ράμα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει το 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, στη χάραξη ΑΟΖ, αλλά ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας την τότε συμφωνία. Στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Η Άγκυρα παρασκηνιακά φερόταν να ασκεί πιέσεις στα Τίρανα προκειμένου να μη διευθετηθεί ακόμα μια εκκρεμότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μία γειτονική χώρα, κάτι που θα καθιστούσε ακόμα ευκρινέστερο στο διεθνή παράγοντα ποιος είναι ο ταραχοποιός της περιοχής, ποιος προάγει τη διεθνή νομιμότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο κρατών είναι πρώτο θέμα και στα αλβανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
 

Δένδιας: "Σταθερή προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα"

Μετά τη συνάντηση, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έντι Ράμα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η επίλυση του θέματος θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. 

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του..

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ' αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τέλος, είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

 «Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», υπογράμμισε.

 

Ράμα: "Σχέσεις καλύτερες από ποτέ"

Με την Ελλάδα έχουμε καλύτερες σχέσεις από ποτέ επισήμανε από την πλευρά του ο αλβανός πρωθυπουργός. «Εμείς ανοίξαμε ένα κεφάλαιο πολύ θετικό με την κυβέρνηση της Ελλάδας και εγώ θέλω να επαναφέρω στη μνήμη και στην προσοχή μας πως εκτός από τον υπουργό Δένδια που ήταν εδώ στο σεισμό, ο (έλληνας) πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν».

«Θεωρούμε την Ελλάδα πολύτιμη. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι μια συνεργασία για το μέλλον. Χωρίς να ξεχνάμε ό,τι μας συνδέει με το παρελθόν» τόνισε ο κ. Ράμα.

«Έχουμε κοινή δέσμευση να λύσουμε όλα τα θέματα. Δεν είναι μια υπόθεση της Ελλάδας η υπόθεση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας εδώ στην Αλβανία. Είναι υπόθεση δική μας. Εάν θέλουμε τα καλύτερα επίπεδα (ζωής) και δυνατότητες, αυτό δεν το κάνουμε επειδή το ζητά η Ελλάδα, αλλά επειδή είναι προς τιμή και στο όραμά μας για το κοινό μας σπίτι, την Αλβανία» δήλωσε.

Απευθυνόμενος στην αλβανική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σχολίασε αιχμηρά ότι «μού είναι πολύ ξεκάθαρο πως όλοι σήμερα έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά για να ακούσουν για την ‘’επερχόμενη κατάκτηση’’ που θα κάνει η Ελλάδα στην Αλβανία μέσω της θάλασσας.

Αντιθέτως, λυπάμαι που θα απογοητευτούν οι πατριώτες της θάλασσας. Εμείς συμφωνήσαμε σήμερα πως αυτή  την υπόθεση να την παραπέμψουμε σε διεθνείς φορείς. Από κοινού η Ελλάδα και η Αλβανία θα κατευθυνθούν στην διεθνή δικαιοσύνη,  για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει, βάσει των εμπειρογνωμόνων και βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο (κάποιοι) θα πρέπει να βρουν άλλους λόγους για να διακηρύξουν τον πατριωτισμό τους».

«Θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην συνεργασία οικονομικής, περιφερειακής φύσεως και το καλύτερο για τους Αλβανούς στην Ελλάδα και τους Έλληνες στην Αλβανία» τόνισε ο Έντι Ράμα. 

Ο έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
 

 

 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ