Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια για τις μεταλλάξεις με Τσιόδρα, Θάνο, Αρκουμανέα, Μαγιορκίνη

Της Λουίζας Κροντήρη

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει για τις 13:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον απόηχο της ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Συμφωνά με πληροφορίες κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας θα συζητηθεί η ανάληψη της επιτήρησης των μεταλλάξεων από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μικροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στόχος είναι οι αναλύσεις του γονιδιωματος να φτάσουν στο 5%-10% των θετικών δειγμάτων όπως προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. 

Το ζήτημα των μεταλλάξεων απασχολεί τους Έλληνες ειδικούς. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων αναλύσεων για να δούμε εάν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο ιό. Σημειώνεται ότι για να βγουν τα αποτελέσματα κάθε ανάλυσης χρειάζονται 3 με 4 ήμερες.

Θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες (ECDC) κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα "εντός των προσεχών εβδομάδων" με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

 

Πηγή: skai.gr