Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες για Προεδρικούς και «Ομπρέλα»

Του Αντώνη Αντζολέτου

172.000 έγραψε το "κοντέρ" στην προεδρική κάλπη και στην Κουμουνδούρου από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής υπήρχε ικανοποίηση. Σχεδόν 110.000 νέα μέλη προσήλθαν στα 1.000 εκλογικά κέντρα προκειμένου να στηρίξουν την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στα γραφεία του κόμματος κατά τις επτά το βράδυ προκειμένου να ενημερωθεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες για τα τελικά αποτελέσματα. Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους το Σάββατο το μεσημέρι είχε επισημάνει πως ο διπλασιασμός των μελών θα είναι μια σημαντική επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ηλίας Νικολακόπουλος, είχε προβλέψει από νωρίς το απόγευμα πως το νούμερο θα είναι υψηλό. Τα στελέχη που προσέρχονταν όλο το βράδυ της Κυριακής στην Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για αρκετό κόσμο που πήγε στα εκλογικά κέντρα την τελευταία στιγμή προκειμένου να ψηφίσουν. Για αυτό το λόγο δόθηκαν παρατάσεις όπου χρειαζόταν.

Τα ίδια στελέχη μιλούσαν για αναζωογόνηση των Οργανώσεων Μελών. Πολλές απαρτίζονταν από 50-60 άτομα και πλέον έχουν τουλάχιστον πενταπλασιάσει τα μέλη τους. Άλλα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου έκαναν λόγο για πολύ μεγάλη συμμετοχή σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Τα ποιοτικά στοιχεία των νέων εγγραφών αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μελέτης στην Κουμουνδούρου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν το στόχο που είχε βάλει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 (30.000 ήταν τα μέλη τότε). Είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000) πρέπει να να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στο κόμμα, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι). 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό και σύγχρονο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και προέβλεψε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών κέρδισε τρεις απανωτές αναμετρήσεις. O ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν». 

Στην Κουμουνδουρου προκειμένου να συγχαρούν τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν στελέχη από όλες τις τάσεις. Πάνος Σκουρλέτης, Έφη Αχτσιόγλου Πάνος Ρήγας, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης κ.α. Οι βουλευτές, άλλωστε είχαν επισκεφτεί από την Παρασκευή τους τόπους εκλογής τους έκαναν περιοδείες, ενώ οι περισσότεροι ταξίδεψαν στην περιφέρεια. Όσοι βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου συμφώνησαν πως η κάλπη έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αντεπίθεση που ετοιμάζει ενόψει των εκλογών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή. Η Αττική θα δώσει τα 150 από τα 300 μέλη της και σίγουρα θα είναι το βαρόμετρο για τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα. "Προεδρικοί" παλεύουν να διατήρησουν τις δυνάμεις τους, όπως αποτυπώθηκαν στο συνέδριο (πάνω από 70%) και η "Ομπρέλα" να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Οι ποσοστώσεις (50% άνδρες - γυναίκες), οι περιορισμοί για τους βουλευτές, αλλά και η υποχρεωτική συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τη διεύρυνση είναι πολύ πιθανό να αφήσουν εκτός και στελέχη πρώτης γραμμής. Η μάχη της πρώτης δεκάδας ή ακόμα και της πρώτης εικοσάδας θα είναι σκληρή και θα αναδείξει τα νέα ισχυρά πρόσωπα μέσα στην Κουμουνδούρου. 

Πηγή: skai.gr