Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη προσέλευση στις κάλπες - Έχουν ήδη ψηφίσει 40.000

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται πολύ μεγάλη προσέλευση στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη την Ελλάδα. Τις πρώτες ώρες, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ψήφισαν 40.000. 

Με βάση τη μέχρι τώρα συμμετοχή, αναμένεται ότι ο τελικός αριθμός στις κάλπες θα είναι με βεβαιότητα εξαψήφιος, θα υπερβεί δηλαδή τα 100.000 μέλη.

Το πιο ενδιαφέρον μέχρι τώρα είναι ότι τα νέα μέλη που προσέρχονται στις κάλπες είναι σχεδόν διπλάσια από τα μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μαζική προσέλευση υπάρχει τόσο στην περιφέρεια όσο και στο κέντρο της Αθήνας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε στο εκλογικό τμήμα στο Δημαρχείο Περιστερίου και σε δηλώσεις του είπε ότι «σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μια σπουδαία μέρα για τη δημοκρατική παράταξη του τόπου μας». «Θα έλεγα ότι είναι η Κυριακή της δημοκρατίας, μια γιορτή συμμετοχής που μπορεί να δυναμώσει και να εμπεδώσει στον τόπο μας το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «σε πάνω από 1.000 σημεία σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο έως τη Γαύδο και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο, παντού, έχουν στηθεί εκλογικά τμήματα για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, γιατί δεν είναι μόνο η εκλογή προέδρου αλλά της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ». «Αλλά», τόνισε, «θέλουμε αυτή η διαδικασία να μην αφορά μόνο τα εσωτερικά μας -που για μας είναι όντως μια πρωτόγνωρη διαδικασία και θα μας δυναμώσει πολύ- αλλά να αφορά το μέλλον αυτού του τόπου». Σημείωσε ότι «γι' αυτό καλούμε σήμερα στις κάλπες μας κάθε δημοκρατικό πολίτη να έχει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα δυνατό, να ακουστεί η φωνή του».

Ν. Ηλιόπουλος: «Ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής»    

«Σήμερα απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, να έρθει και να ψηφίσει για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Λίγο μετά την έναρξη της πανελλαδικής εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξάγεται σήμερα έως τις 8 το βράδυ, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «σήμερα υπάρχουν 1.000 τμήματα πανελλαδικά» και «κάθε πολίτης που θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία και να ψηφίσει για την εκλογή του Προέδρου». Επισήμανε ότι πρώτη φορά ένα κόμμα εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη και ότι στην κάλπη για την ΚΕ ψηφίζουν τα μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου».

Υποστήριξε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εσωκομματική διαδικασία συνδέεται τόσο πολύ με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις». Είπε ειδικότερα επ' αυτού ότι «αυτή τη στιγμή, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας» και πως «όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς αλλά για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως «όταν στην έναρξη του συνεδρίου, η εικόνα ήταν μια κατάμεστη αίθουσα με σχεδόν 10.000 ανθρώπους να παρακολουθούν την πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τα 5+1 σημεία, είδαμε δύο πράγματα: την ελπίδα στα μάτια των δημοκρατικών, προοδευτικών αριστερών ανθρώπων, αλλά και τον εκνευρισμό στα κυβερνητικά στελέχη». Σχολίασε ότι αυτός ο «εκνευρισμός έφτασε μέχρι το συνέδριο της ΝΔ, στο οποίο οι μισές τοποθετήσεις των συνέδρων αναφέρονταν στον κίνδυνο, όπως εκείνοι τον αντιλαμβάνονται, να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «σήμερα το αποτέλεσμα θα είναι μια θετική έκπληξη, θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη συμμετοχή σε διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αύριο θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον πολιτικό συσχετισμό».

Σχετικά με την κρίση της ακρίβειας είπε ότι «στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το 99% των αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος περνάνε στον καταναλωτή, η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%» και ότι «μεσοσταθμικά στο οχτάμηνο, η αύξηση στο ρεύμα στην ΕΕ είναι 20% με 30%, ενώ στην Ελλάδα προσεγγίζει το 80%». Συνεπώς, τόνισε, «όταν μιλάμε για τέτοιες διαφορές, μιλάμε για λεηλασία. Και αυτός που συντονίζει αυτή τη λεηλασία κατά των πολιτών, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε πως «όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ενέργειας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ότι δεν την φοβίζουν οι αντιδράσεις και ότι οι πολίτες δεν θα δουν αυξήσεις». Σχολίασε ότι «η δήλωση αυτή συνιστά παραδοχή ενοχής για όσα ήρθαν μετά». Ήρθαν, συνέχισε, «η ρήτρα αναπροσαρμογής στα νοικοκυριά, την οποία δεν είχε εφαρμόσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση, ήρθε μία βίαιη απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήρθε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -καμία άλλη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν μείωσε τα δημόσια εργαλεία». Συμπλήρωσε ότι παράλληλα υπήρξε και «προκλητική στάση στελεχών της κυβέρνησης, όπως του κ. Γεωργιάδη που έλεγε ότι δεν θα μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα για να μη βοηθήσουν τα καγιέν, τη στιγμή που το μέτρο αυτό ήταν στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο».

Τζανακόπουλος: «Σήμερα είναι μια νέα αρχή. Στέλνουμε το μήνυμα ενός ισχυρού, παρεμβατικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

«Η σημερινή μέρα είναι για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία ένας σταθμός στην πορεία για τη διαμόρφωση ενός μαζικού, αριστερού κόμματος. Σήμερα στέλνουμε στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινωνία το μήνυμα του ισχυρού, παρεμβατικού, μαχητικού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Αυτό τονίζει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δήλωση του στην εφημερίδα «Documento», σημειώνοντας ότι «μέσα σε μια συνθήκη συρροής κρίσεων, οικονομικής, ενεργειακής, υγειονομικής, πολιτικής, απαντάμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Τη δημοκρατία». Επισημαίνει ότι το κόμμα σήμερα εκλέγει τη συλλογική ηγεσία του και καλεί «όλους τους δημοκράτες, τους αριστερούς και τις αριστερές, τους προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στο κόμμα μας και να ψηφίσουν για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», «να συστρατευτούν στη μεγάλη μάχη για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Για την αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση που μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με ένα ισχυρό κόμμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος κάνει λόγο για ένα κόμμα «του διαρκώς ενεργού πλήθους, των νέων, των εργαζομένων, της επισφάλειας, των ανθρώπων της άυλης και υλικής παραγωγής, όλων εκείνων που ασφυκτιούν σε μια κοινωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των λίγων, όλων εκείνων που με την καθημερινή τους δραστηριότητα, τις αυθόρμητες πρακτικές αλληλεγγύης και συνεργασίας, τη συλλογική τους ευφυΐα, δημιουργούν στο σήμερα ένα άλλο πρότυπο για την πολιτική αλλά και για την κοινωνική συμβίωση». «Όλων εκείνων που η καθημερινή τους πρακτική καθοδηγείται από μια επιθυμία δημοκρατίας και συμμετοχής», προσθέτει.

Στο ίδιο πλαίσιο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «είναι με όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ζωντανό και χρήσιμο για τους πολλούς, όχι απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών και καθηκόντων, όχι απλό εκπρόσωπο ταξικών συμφερόντων αλλά διαμορφωτή της καθημερινότητας και οργανωτή της πολιτικής μάχης». «Ένα κόμμα», αναφέρει, «ρίζωμα που θα απλώνεται και θα τροφοδοτεί την πολιτική και κοινωνική αλλαγή».

Υπογραμμίζει ότι αυτός ο πολιτικός στόχος προκύπτει «από την ίδια την ανάγκη μας να ζήσουμε διαφορετικά, να ζήσουμε καλύτερα, να ζήσουμε όπως επιθυμούμε και όπως μας αξίζει». Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ξέρουμε ότι η ιστορία δεν έχει αρχή και τέλος. Αλλά η σημερινή μέρα είναι μια αρχή. Μια νέα αρχή».

Πηγή: skai.gr