«Μητέρα των μαχών» η Αττική για την 25η Ιουνίου

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες γνωρίζουν πως η αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι η τελική - Ο «καυγάς» επικεντρώνεται στον τομέα της οικονομίας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε κάθε προεκλογική περίοδο μια είναι η απαγορευμένη λέξη: «φορολογία».

Όσα ακούστηκαν την εβδομάδα που πέρασε από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για τα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ τα εκμεταλλεύτηκε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αναδείξει την «κρυφή ατζέντα», όπως υποστήριξαν, που έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τον τρόπο δηλαδή που θα χρηματοδοτηθούν οι παροχές που έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους.

Ο καυγάς κορυφώνεται πλέον στο τρίγωνο Πειραιώς, Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη και επικεντρώνεται στον τομέα της οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για διαστρέβλωση των θέσεών τους, καθώς και οι δυο προβλέπουν, μέσω των πλάνων τους, την ίση κατανομή των βαρών με ελαφρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία και καμία φοροεπιβάρυνση.

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες γνωρίζουν πως η αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι η τελική. Και είναι φυσικό από τη στιγμή που καλούνται να εκλέξουν  κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία η οικονομία και κατά συνέπεια η «τσέπη» τους να αποτελέσει το πρώτο κριτήριο.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν επικεντρώσει σε αυτά τα θέματα στις καμπάνιες τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία είχε σηκώσει ψηλά ζητήματα όπως το δυστύχημα στα Τέμπη και τις παρακολουθήσεις.

Πλέον το βάρος του έχει πέσει στις λαϊκές γειτονίες. Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιφέρειες που οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

Το προεκλογικό τοπίο τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες γίνεται πιο σύνθετο μετά και τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δείχνουν πως είναι πολύ πιθανή η είσοδος στη Βουλή δυο ακόμα κομμάτων.

Της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης. Αυτό σημαίνει πως ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει και αυτό που ξορκίζουν στο στρατόπεδο της γαλάζιας παράταξης είναι ο εφησυχασμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επαφή με τους πολίτες.

Από την εβδομάδα που έρχεται στην ατζέντα της κομματικής αντιπαράθεσης θα μπει και το θέμα του debate. Την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή και αναμένεται να καταγραφεί νέα σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στην ατζέντα την τηλεμαχία των «δυο πρώτων» για το πρόγραμμα, αλλά και των πέντε κομμάτων της Βουλής. Debate με όλους επιθυμούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Αττική

Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα ειδικά κοινά, στους αναποφάσιστους και βεβαίως στις περιφέρειες «κλειδιά» που ήταν ο ρυθμιστής της 21ης Μαΐου.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η Αττική με πάνω από τρία εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Δηλαδή περίπου το 1/3 του εκλογικού σώματος.

Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο ήταν τεράστιες και από τη Νέα Δημοκρατία θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ανακάμψει και αν γίνεται να διευρυνθεί ακόμα πιο πολύ η διαφορά.

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει «συναγερμός» και όλη η εβδομάδα που πέρασε αφιερώθηκε σε πρώην «κάστρα» του κόμματος. Νίκαια, Κερατσίνι, Αγίους Αναργύρους, Χαϊδάρι επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η πρώτη συνάντηση της Εκλογικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Αιγάλεω.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως ξεκίνησε τη περιοδεία του από το Περιστέρι και αναμένεται όταν αναρρώσει από τον κορωνοίο να βρεθεί σε περιοχές της Αττικής.

Μεγάλη «πληγή» για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η πρωτεύουσα και όλες οι πέριξ περιοχές, καθώς πουθενά δεν ξεπέρασε το 9%. Εκτός από την Ανατολική Αττική το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη βγήκε στο λεκανοπέδιο τέταρτη δύναμη κάτω από το ΚΚΕ.