«Οσμή» εκλογών... αλλά η ημερομηνία δεν έχει κλείσει ακόμα - Οι εκτιμήσεις των κομμάτων

Το παρασκήνιο, οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη και οι ερμηνείες από τις δημοσκοπήσεις των κομματικών επιτελείων για την κατάσταση που διαμορφώνεται

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Μυρίζει εκλογές». Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καλλιθέα και σήμανε για άλλη μια φορά συναγερμός. Τα «καμπανάκια» ηχούν συνεχώς προς τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που καλούνται να είναι σε ετοιμότητα. Ακόμα και την ομογένεια να εγγραφεί στους καταλόγους για να προσέλθει στα εκλογικά παραβάν κάλεσε ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο επιμένοντας πως θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία. Τα μηνύματα, βέβαια φθάνουν και προς το σύνολο της αντιπολίτευσης που πλέον πιστεύει πως από τη στιγμή που θα μπει ο νέος χρόνος όλα είναι πιθανά. Το 2023 θεωρείται πολύ πιθανό να ξεκινήσει ένας νέος γύρος εισηγήσεων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο προϋπολογισμός θα έχει ψηφιστεί και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι αρκετά τα στελέχη που βλέπουν θετικά και τον Μάρτιο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ενδεχομένως η περίοδος των διακοπών των Χριστουγέννων να είναι καταλυτική ώστε ο πρωθυπουργός να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Το πολιτικό τοπίο είναι μπερδεμένο. Το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν διαφορά φάσης. Κάποιες «συναντιούνται» με δυσκολία με βάση τα όρια του στατιστικού λάθους. Κάθε «στρατόπεδο» κάνει τις δικές του ερμηνείες. Η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έδειξε στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τη διαφορά στο 7%. H Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου που έκανε για το MEGA ανέβασε τη διαφορά πάνω από τις 10 μονάδες (πρόθεση ψήφου 8%), ενώ η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για την PRORATA για λογαριασμό της ΕΦ.ΣΥΝ μείωσε την ψαλίδα στο 5%.

Στην πλειοψηφία αυτό που εκτιμούν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι πως οι παρακολουθήσεις δεν έχουν προκαλέσει τη μεγάλη βλάβη που επιθυμούσε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Είναι τα πεδία της ακρίβειας, της ενέργειας και γενικότερα της αντιμετώπισης των κρίσεων στα οποία έχει κερδίσει πόντους η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο πρωθυπουργός με τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει. Και βέβαια εκτιμούν πως το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» λειτουργεί υπέρ της γαλάζιας παράταξης.

Το γεγονός πως στη δημοσκόπηση της Pulse o Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε έστω και οριακά πιο αξιόπιστος σε σχέση με τον πρωθυπουργό σε θέματα διαφάνειας το αξιολογούν πολύ θετικά στην Κουμουνδούρου. Εκτιμούν πως οι μεγάλες ανατιμήσεις μαζί με τις παρακολουθήσεις αθροιστικά θα προκαλέσουν ζημιά στη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα. Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται «καχύποπτοι» απέναντι στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αυτό που σημειώνουν είναι τη σταθερή έστω και μικρή συνεχιζόμενη φθορά της κυβερνώσας παράταξης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιον τρόπο θα βρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για να γίνει η «δεξαμενή» που θα αρχίσει να δέχεται το απογοητευμένο κοινό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους αντιδεξιούς κεντρώους ψηφοφόρους. Την Τετάρτη προγραμματίζεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία ώστε να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την άλλη εβδομάδα προκειμένου να εγκριθούν τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τα ψηφοδέλτια. Έως τις 20 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφιών βουλευτών.

Σε εκλογική ετοιμότητα έχει μπει και το ΠΑΣΟΚ. Στις 10-11 Δεκεμβρίου αναμένεται  να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος  όπου θα ανακοινωθεί μεγάλο μέρος των υποψηφίων. Στην ίδια συνεδρίαση, θα παρουσιαστούν οι βασικοί προγραμματικοί άξονες και θα ξεκινήσει η διαβούλευση με την κομματική βάση. Το ΚΚΕ φαίνεται πως παίζει πολύ δυνατά στο «γήπεδο» των πλειστηριασμών των ακινήτων χτίζοντας ένα πολύ ισχυρό κίνημα και δηλώνοντας δίπλα σε όποιον πολίτη κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.
 

Πηγή: skai.gr