Εκλογές 2023: «Βαρόμετρο» για το αποτέλεσμα οι τρεις τομείς της β΄ Αθηνών - Τι «δείχνουν» τα στατιστικά

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, ήταν πάντα ο ρυθμιστής των εκλογών περιλαμβάνοντας 34 δήμους

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Η ενσωμάτωση της β΄ Αθηνών». Αυτή ήταν η περίφημη φράση που ακουγόταν μέχρι και τις εκλογές του 2015, καθώς η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, ήταν πάντα ο ρυθμιστής των εκλογών περιλαμβάνοντας 34 δήμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάλπες του 2000 και η ανατροπή του αποτελέσματος με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει την πρωτιά για 73.133 ψήφους όταν καταμετρήθηκε ολόκληρη η περιφέρεια της β΄ Αθηνών. Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι πως στη β΄ Αθηνών έχει καταγραφεί ρεκόρ σταυροδοσίας σε ένα πρόσωπο, καθώς το 1993, η Βάσω Παπανδρέου συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης.

Από τις προηγούμενες εκλογές είναι πλέον χωρισμένη σε τρεις τομείς, τον βόρειο, τον δυτικό και το νότιο. Και το που θα γείρει η «πλάστιγγα» απασχολεί πολύ τα κόμματα. Με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους κοντά στο 1,5 εκατομμύριο καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μερίδιο της νέας Βουλής. 47 βουλευτές συνολικά θα εκλεγούν από τον βόρειο (16), από τον δυτικό (12), και από τον νότιο (19) τομέα. Δηλαδή περίπου το 1/6 των συνόλου των βουλευτών. Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας πλέον είναι ο νότιος τομέας.

Το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει σε δυο από τις τρεις περιφέρειες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο βόρειο τομέα με πολύ υψηλό σκορ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 45,81% έναντι 28,22% της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά και στον νότιο τομέα είχε επικρατήσει με 39,49% έναντι 32,03% του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάστρο» της Κουμουνδούρου θεωρείται ο δυτικός τομέας όπου είχε κόψει πρώτη το νήμα με 38,6% έναντι 29,69% της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά τη συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές ήταν πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στον βόρειο τομέα έφτασε στο 66,29%, στον δυτικό 61,24% και στον νότιο 61,15%.

Η σημασία που δίνουν όλα τα κόμματα στις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες φαίνεται από το γεγονός πως τα περισσότερα  «βαριά χαρτιά» στα ψηφοδέλτια πέρα από την Α΄ Αθηνών έχουν συμπεριληφθεί στους τρεις τομείς. Και μάλιστα υπήρξαν σε αυτές τις κάλπες σημαντικές ενισχύσεις νέων σημαντικών στελεχών σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Πρώην βουλευτές και νυν πολιτευτές «όργωσαν» στην κυριολεξία τις γειτονιές προκειμένου να πείσουν για τα προγράμματα και να ενημερωθούν για τις ειδικές που έχει η κάθε περιοχή. Οι εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία έτσι και αλλιώς σε λίγους μήνες, τον Οκτώβριο, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Πως κατανέμονται οι δήμοι;

Βόρειος Τομέας Αθηνών: Δήμοι Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού.

Δυτικός Τομέας Αθηνών: Δήμοι Περιστερίου, Ιλίου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Νότιος Τομέας Αθηνών: Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς τρεις επέλεξαν τη διαιρεμένη β΄ Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος, μεταξύ των άλλων δυο περιφερειών που έχει διαλέξει στον δυτικό τομέα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον βόρειο και ο Νίκος Ανδρουλάκης στον νότιο.

Πηγή: skai.gr