Πολιτικό μπρα ντε φερ για Οικονομία και Υγεία - «Κρυφή ατζέντα» λέει η αντιπολίτευση - «Fake news» απαντά η ΝΔ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο ενόψει των κάλπεων της 25ης Ιουνίου - Συνέντευξη Τύπου από Τσίπρα και Αχτσιόγλου και προσπάθεια αποδόμησης του προγράμματος της ΝΔ - Η απάνταση της Πειραιώς με «τα 5+1 fake news του Τσίπρα»

Μαζί με τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα ανεβαίνει και το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για «κρυφή ατζέντα« και την Πειραιώς να απαντά ότι πρόκειται για «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα, τόνισε ότι η Υγεία και η βελτίωση των υπηρεσιών αποτελεί βασική του προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία, ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, υπερτόνισε τα 5+1 Fake News του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση των ποσοστών της, σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θέτοντας ως αναγκαιότητα την αυτοδυναμία, για μία ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

«Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αιδηψό, αναφερόμενος στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού. Όπως είπε, «επικοινώνησα με τον Σπύρο Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο, στην επόμενη επιλαχούσα. Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση. Διότι ένα πράγμα δεν πρόκειται, φίλες και φίλοι, να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα -να το ακούσετε αυτό- σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της. Μακριά από μας, λοιπόν, όλες αυτές οι λογικές. Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα». 

«Πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα της ΝΔ»

Μιλώντας σε πολίτες στη Στυλίδα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μίας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και μίλησε για το οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο, είπε, είναι πλήρως κοστολογημένο. 

«Και τώρα που βάλαμε τον πήχη ψηλά, ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, ώστε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου εμείς να είμαστε οι νικητές με ακόμα υψηλότερο ποσοστό, για να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία, η οποία είναι προϋπόθεση για μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελέσαμε την περασμένη τετραετία. Πρέπει να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό μπορεί να εξέπληξε πολλούς. Εμένα όμως δεν με εξέπληξε. Και δεν με εξέπληξε γιατί ξέρω πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές άλλαξε το υπόδειγμα της άσκησης της πολιτικής. 
Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Eπιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως το αποτέλεσμα, το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Και αυτή τη «συμφωνία αλήθειας» η οποία στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος και πολιτικών εκπροσώπων, δεν είμαι διατεθειμένος να την διαπραγματευτώ. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ καλά δουλεμένο για την οικονομία, κοστολογημένο. Γιατί είναι κοστολογημένο; Διότι, πολύ απλά, αποτελεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο έχουμε ήδη αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να ξοδέψουμε και να δαπανήσουμε εννέα δισεκατομμύρια την επόμενη τετραετία και να χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αν πέσουμε έξω, θα πέσουμε έξω προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο, όπως το κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, ξεπερνούσαμε τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει. Και κάθε φορά που ξεπερνούσαμε τους στόχους, λέγαμε: «πολύ ωραία, έχουμε ένα πλεόνασμα το οποίο είναι πλεόνασμα ανάπτυξης» - προσέξτε, όχι πλεόνασμα φόρων -εμείς δεν τσακίσαμε τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες στους φόρους- «αυτό το πλεόνασμα ανάπτυξης να πάμε να το επιστρέψουμε στην κοινωνία και να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι το έχουν περισσότερο ανάγκη». Το κάναμε, παραδείγματος χάρη, λίγο πριν τις εκλογές, με την έκτακτη ενίσχυση για όσους έχει τσακίσει η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και είπαμε ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους, έως ότου η προσωπική διαφορά αυτή σβήσει».

«Έχει πολλά mea culpa να πει ο Τσίπρας»

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα, μετά το mea culpa του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για την απλή αναλογική: 

«Και προσέξτε, εάν στις προηγούμενες εκλογές ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή πάλι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αυτή την ισχυρή κυβέρνηση η χώρα θα την είχε ήδη. Αλλά το μόνο που σας ζητώ είναι να πάμε να ξανακάνουμε ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάναμε την 21η Μαΐου και κάτι παραπάνω, για να έχουμε ακόμα υψηλότερο ποσοστό και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον τραυματικό κύκλο της απλής αναλογικής. Μια νάρκη στα θεμέλια της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος για την οποία, βέβαια, εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είχαμε πει τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κυβέρνηση από αυτά τα κόμματα. Κάποιοι δεν μας άκουσαν. Τώρα άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει «mea culpa», «συγγνώμη», δηλαδή, για την απλή αναλογική. Κοιτάξτε, αν αρχίσει ο κ. Τσίπρας τα mea culpa, δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Γιατί έχει πολλά mea culpa να πει. Έχει πολλά mea culpa να πει για την εξαπάτηση των Ελλήνων, για τα ψέματα με τα οποία τάισε πάλι τους πολίτες σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θα έπρεπε να πει ένα mea culpa για την τοξικότητα και την μαύρη προπαγάνδα με την οποία μας βομβάρδισε και στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία».

Σκέρτσος: Τα 5+1 fake news του Τσίπρα για την Οικονομία

Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε σε 5+1 fake news του Αλέξη Τσίπρα για την Οικονομία. 

Πιο αναλυτικά: 

ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ 5+1 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ
 

Ψέμα 1ο του ΣΥΡΙΖΑ
 

Η αλήθεια:


O ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2026 υπάρχει μόνο ένα μέτρο που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι όχι τα υπόλοιπα. Τι ισχύει;
Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε τα δελτία τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τους παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:
Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι 500 εκατ. το έτος καθαρά και 700 εκατ. μικτά, που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι το κόστος αύξησης των μισθών των εκπαιδευτικών εμπεριέχεται στο ανωτέρω κόστος αναμόρφωσης του μισθολογίου δημοσίου τομέα.
Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάση πληθωρισμού και Α.Ε.Π. που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.
Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).
Επιπροσθέτως, η πρόσληψη 10.000 νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί μέρος του κόστους του προγραμματισμού προσλήψεων που έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας, στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα κατά την επόμενη τετραετία, αναμένεται να γίνουν περί τις 50.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο, εκ των οποίων προτεραιοποιείται η πρόσληψη 10.000 νοσηλευτικού προσωπικού.
Η δε αναβάθμιση των δομών Υγείας αποτελεί επενδυτική δαπάνη που καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Συνεπώς, όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό. 

Ψέμα 2ο του ΣΥΡΙΖΑ
 

Η αλήθεια:


Ο Υπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον απλοϊκός, καθώς λαμβάνει τη συνολική μισθολογική δαπάνη του δημοσίου και τη πολλαπλασιάζει με τον πληθωρισμό κάθε έτους και μετά το συγκρίνει με την αύξηση που θα δοθεί το 2024.
Όταν αξιολογεί κανείς τις αμοιβές των μισθωτών και των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις μειώσεις της φορολογίας, αλλά και την κατανομή των αυξήσεων, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή οι χαμηλόμισθοι αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παροχές όπως η διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων.
Πιο συγκεκριμένα, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι η πρώτη φορά μετά από 12 έτη που βλέπουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2023 με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ετήσιο κόστος 202 εκατ. ευρώ) και της παρακράτησης 1% υπέρ ΤΠΔΥ (ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ), όπως και της αναμόρφωσης  του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ (ετήσιο κόστος 65 εκατ. ευρώ), της διευθέτησης μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων (ετήσιο κόστος 58 εκατ. ευρώ), την εισαγωγή των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ετήσιο κόστος 50 εκατ. ευρώ) και την σε εξέλιξη αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών (ετήσιο επιπρόσθετο κόστος 75 εκατ. ευρώ). Συνεχίζεται από 1/1/2024, με αναμόρφωση και σημαντική αύξηση τόσο του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου τομέα, όσο και των ειδικών μισθολογίων (μέλη ΔΕΠ, ένστολοι κτλ.) με ετήσιο κόστος 700 εκατ. (μικτά) και 500 εκατ. ευρώ (καθαρά).


Ψέμα 3ο του ΣΥΡΙΖΑ

 
Η αλήθεια:


Το μέγεθος των καταναλωτικών δαπανών δεν περιλαμβάνει ούτε μισθούς, ούτε επενδυτικές δαπάνες, ούτε κοινωνικές δαπάνες, ούτε μεταβιβάσεις. Το μέγεθος αυτό (11,6 δισ. ευρώ) είναι πολύ μικρό ποσοστό των δαπανών της γενικής Κυβέρνησης, που ανήλθαν πέρυσι σε 109 δισ. ευρώ. Προφανώς, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σημαντικά αυξημένες το περασμένο έτος, λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης όπου το δημόσιο αναγκάστηκε να δαπανήσει μεγάλα ποσά σε καύσιμα και ενέργεια, κόστος που τα επόμενα έτη μειώνεται καθώς παρατηρείται μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας. 

Ψέμα 4ο του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια:

Σύμφωνα με τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας το αναφερόμενο μακροοικονομικό σενάριο: (α) είναι μέχρι το 2026 και όχι το 2027, (β) είναι το μακροοικονοιμκό σενάριο χωρίς να περιλαμβάνονται οι νέες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών (no policy change scenario) και (γ) το μέγεθος που αναφέρεται είναι οι ακαθάριστες αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, όπου δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος στον πραγματικό μισθό από την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό το σενάριο δείχνει αύξηση των συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 3,9% το 2023, 4,6% το 2024, 3,8% το 2025 και 3% το 2026, ήτοι σωρευτικά 16,2% έως το 2026 και εάν συνυπολογίσει κανείς το 2027 (με αναμενόμενη αύξηση ίση με αυτή του 2026), η σωρευτική αύξηση ανέρχεται σε περίπου 20%.
Εάν αφαιρέσει κανείς την επίδραση της μείωση της ανεργίας (που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία) και διαιρέσει τις συνολικές αμοιβές με τον αριθμό απασχολουμένων (που βαίνει αυξανόμενος καθώς μειώνεται η ανεργία), η αύξηση των ακαθάριστων αμοιβών ανά εργαζόμενο υπολογίζεται χωρίς τις νέες πολιτικές σε 12,8% έως το 2026 (μέγεθος που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ) και 16% έως το 2027.
Στο ανωτέρω ποσοστό αύξησης είναι προφανές ότι εάν κανείς προσθέσει πολιτικές όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 950 ευρώ (δηλαδή κατά 21,8%), και τα λοιπά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που αναφέρονται ως επιπρόσθετα (πέραν του βασικού σεναρίου) προεκλογικά μέτρα  στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο στόχος μας για αύξηση 25% των μισθών έως το 2027 είναι απολύτως υλοποιήσιμος.

Ψέμα 5ο του ΣΥΡΙΖΑ

 Η αλήθεια:

Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν σε 21,5 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 17,3 δις ευρώ το 2021 (4,2 δις ευρώ). 
Από την αύξηση αυτή: (α) ποσό ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, που καταγράφονται στις εξαγωγές υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανήλθα σε 17,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,2 δισ. ευρώ έναντι του 2021 (που ήταν 10,5 δισ. ευρώ), (β) ποσό ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης (σε σταθερές τιμές), η οποία αυξήθηκε το 2022 κατά 7,8% ή 9,7 δισ. ευρώ και (γ) ποσό ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από την επίδραση του πληθωρισμού στην αύξηση της ονομαστικής εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και τη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ωστόσο όταν κανείς κοιτάει τα έσοδα, πρέπει να κοιτάει και την από κάτω γραμμή στον πίνακα του προϋπολογισμού, δηλαδή τα έξοδα. 
Και τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στους πολίτες και με το παραπάνω, αφού τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 70 δισ. ευρώ από τα 56 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή κατά ολόκληρα 14 δις ευρώ!
Και πέρα από τις επιδοτήσεις για την ενεργειακή κρίση, η αύξηση αυτή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό:
●    Αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας από 4 δις ευρώ το 2019 σε 5,6 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 1,6 δις)
●    Αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία από τα 1,2 δις ευρώ το 2019 σε 1,8 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 0,6 δις) 
●    Αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας από 5,3 δις ευρώ το 2019 σε 5,9 δις ευρώ το 2022 (0,6 δις)
●    Αύξηση των συντάξεων από 29,1 δις το 2019 σε 30,1 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 1 δις ευρώ) και σε 31,4 δις ευρώ το 2023 (επιπλέον 1,3 δις ευρώ, μετά την αύξηση από 1/1/23 και την επιδότηση της προσωπικής διαφοράς) (συνολική αύξηση 2,3 δις ευρώ)
●    Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών του Υπουργείου Άμυνας από 500 εκατ. ευρώ το 2019 σε 3,4 δις ευρώ το 2022 (καθώς δόθηκαν οι προκαταβολές για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα) και σε 2,4 δις ευρώ για το 2023.
Αλήθεια, ποιες από τις παραπάνω δαπάνες θέλει να κόψει ο κ. Τσίπρας;

Ψέμα 5+1 του ΣΥΡΙΖΑ
 
«Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του '19, είχε δηλώσει: «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία.
Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.»

Η αλήθεια:
Είναι αστείο ο κ. Τσίπρας να μιλάει για την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας και για «κρυφό πρόγραμμα». Εάν κάτι κερδήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με τη δική του Κυβέρνηση, είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων. Και αυτό θα πράξουμε και αυτή την τετραετία, με πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος και πρώτη προτεραιότητα του Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Καταρχήν για το τι ήδη έχουμε κάνει, σχετικά με τις προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας, τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 εγκρίθηκαν τα ακόλουθα:
−    400 προσλήψεις μόνιμων ιατρών το 2020 (200 ειδ. Ιατρούς ΕΣΥ και 200 εξ. Ιατρούς στην εντατική νοσηλεία), από τις οποίες έχουν απορροφηθεί οι 330 έως και τον Απρίλιο 2023 .
−    2.625 μόνιμες προσλήψεις το 2021 εκ των οποίων 
o    1.100 θέσεις ιατρών –έχουν απορροφηθεί οι 900 έως και τον Απρίλιο 2023 και 
o    1.500 λοιπό προσωπικό –έχουν απορροφηθεί οι 502 έως και τον Απρίλιο 2023.
o    25 στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου - –έχουν απορροφηθεί οι 23 έως και τον Απρίλιο 2023.
−    4.712 μόνιμες προσλήψεις το 2022 εκ των οποίων
o    4.000 παραϊατρικό προσωπικό (διάφορες ειδικότητες) – προετοιμάζεται η σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ
o    700 ιατροί ΕΣΥ  –έχουν απορροφηθεί οι 162 έως και τον Απρίλιο 2023.
o    12 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας (10) και το ΕΚΑΒ (2)
−    1.357 μόνιμες προσλήψεις το έτος 2023 εκ των οποίων:
o    1.050 παραϊατρικό προσωπικό (διάφορες ειδικότητες) 
o    300 ιατροί ΕΣΥ  
o    7 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας 
−    14.149 προσλήψεις συμβασιούχων COVID  που έχουν ολοκληρωθεί και σταδιακά απορροφούνται ως μόνιμο προσωπικό.
 
Στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία για τη νέα τετραετία περιλαμβάνεται νέα ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με 10.000 επιπρόσθετες προσλήψεις.
Επιπλέον το ολιστικό σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
●    Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
●    Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
●    Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
●    Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
●    Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
●    Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
●    Επέκταση  του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.
●    Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
●    Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αυτό είναι και το Πρόγραμμα που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε και όπως έχουμε αποδείξει ό,τι λέμε το κάνουμε.

Τσίπρας: Κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Οικονομία και στην Υγεία

Για κρυφή ατζέντα τόσο στην οικονομία, όσο και στην  υγεία κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στυο Ζάππειο. Ο κ.Τσίπρας Πλαισιωμένος από τους Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διονύση Τεμπονέρα, μίλησε για ακοστολόγητες δαπάνες στο πρόγραμμα της ΝΔ, δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί θα καταθέσει άλλο μεσοπρόθεσμο, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν λάθος, αλλά αποκαλυπτικό του σχεδίου της ΝΔ για την Υγεία η δήλωση του υποψηφίου βουλευτή Σπύρου Πνευματικού, για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση του κ.Πνευματικού από τον εκλογικό αγώνα της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας είπε «too little, too late (πολύ λίγο, πολύ αργά)

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας είναι να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και για την στρατηγική τους εν όψει της τετραετίας 2023 – 2027. 

Προχθές από τη δική μας πλευρά παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμα των επτά βημάτων για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. 
Αυτό που έχουμε ονομάσει Ελλάδα 2027. 
Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αναλυτικά σε ερωτήματα και να δώσουμε διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το πρόγραμμα. 

¨Ηρθε όμως η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. 
¨΄Ηρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή της ατζέντα στην  οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία.

Θα θυμάστε φυσικά κύρια επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αφορά το θέμα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος.
Με την απάτη Σκέρτσου που περιέφερε στα ΜΜΕ ένα πρόχειρο χαρτί που το εκτύπωσε στον υπολογιστή του λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του ΓΛΚ.
¨Όταν εμείς σηκώσαμε το γάντι και προτείναμε την από κοινού απεύθυνση των κομμάτων σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής λχ, η ΝΔ αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή. 

Πρόκειται για ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα. 

Και ιδού γιατί:  

Όπως γνωρίζετε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί υποχρέωση κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και υποβάλλεται κάθε Απρίλιο. 

Εκεί αποτυπώνεται το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη και, ως τέτοιο, προσφέρει, με τρόπο αυστηρό (και υπογραμμίζω το αυστηρό) το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα. 
Περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη μεγεθών όπως το εθνικό εισόδημα, ο πληθωρισμός, και η απασχόληση και πρωτίστως αποτυπώνει την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, δηλαδή των εσόδων και των δαπανών, ανά κατηγορία, όπως τους μισθούς του δημοσίου τομέα, τις συντάξεις, τις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, τις επενδυτικές δαπάνες, και τους τόκους του ελληνικού δημοσίου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες. 
Μελετώντας το ενδελεχώς, καταλήξαμε σε ορισμένα, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμα συμπεράσματα που θα ήθελα να παρουσιάσουμε σήμερα σ’ εσάς και τον ελληνικό λαό με τη μορφή 5 παρατηρήσεων ή, αν προτιμάτε, 5 αληθειών για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες.  

Αλήθεια Πρώτη

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %. 
Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. 
 Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

–    τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019) 
-    την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
-    τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
–    τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:
 
–    την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 
–    την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
–    τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη 
–    το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
–    τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

-    την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
-    την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο
-    τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας
-    τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
-    τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
-    την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

-    την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
-    την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο.

Αλήθεια 2η: 

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.
Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν.
Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια 3η: 

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.
 Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.
Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά  1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία. 
Με άλλα λόγια,  το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.
Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.
Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.
Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών - η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.
Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.
Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η:

¨Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο -  τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο - συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από  αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023. 

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.
Επαναλαμβάνω :
-    Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

-    Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

-    Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία. 

-    Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 ( γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω. 

Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, κατά 1,1 δις στη τετραετία, μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ.

Αλήθεια 5+1

Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί οι  δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος.
Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία.
Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε.
Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε.
Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.
Είχαν προηγηθεί και άλλες δηλώσεις :
«Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό», είχε δηλώσει.
«Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος»
«Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές.»

Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ. Και αυτό συνάδει με τη μείωση των πρωτόγεννών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Και αυτό προσδιορίζει και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη.

Ανδρουλάκης: Περιφρονητικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την Υγεία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, από την Κατερίνη, χαρακτήρισε περιφρονητικές τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία: 

«Οι περιφρονητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Έχουμε άλλες προτεραιότητες, έχουμε άλλο πρόγραμμα. Γι’ αυτό ζητώ από τον ελληνικό λαό, από κάθε προοδευτικό, από κάθε δημοκράτη πολίτη να στηρίξει στις 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Είμαστε ο χώρος που αγωνίζεται για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας και εγγυόμαστε ότι θα αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα οικοδομήσουμε μια δημόσια παιδεία που θα δίνει ευκαιρίες σε όλα τα ελληνόπουλα.

Αυτές είναι οι πραγματικές αγωνίες του λαού, που αγκαλιάζουμε και στις 25 Ιουνίου προχωράμε μαζί σε μια νέα εποχή».


 

Πηγή: skai.gr