Εκλογές 2023: Οι στόχοι των κομμάτων, οι στρατηγικές και τα μετεκλογικά «αχαρτογράφητα μονοπάτια»

Στρατηγικός στόχος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ, κυβέρνηση συνεργασίας ο στόχος της αντιπολίτευσης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ο δρόμος προς τις κάλπες άνοιξε, αλλά το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν μετεκλογικά τα κόμματα παραμένει «αχαρτογράφητο» και όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το τι μέλει γενέσθαι. Στρατηγικός και σταθερός στόχος της ΝΔ και της κυβέρνησης ήταν είναι και παραμένει η αυτοδυναμία, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί από την κάλπη της απλής αναλογικής αλλά στοχεύει να φέρει αυτό το αποτέλεσμα στις δεύτερες εκλογές.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο να στηρίξουν μία κυβέρνηση συνεργασίας, με το φλερτ των δυο να διαχέεται στην πολιτική ατμόσφαιρα, παρά τις κεκαλυμμένες τοποθετήσεις, από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη. Στο πνεύμα αυτό "πατάει" και η κριτική της Πειραιώς που έχει διατυπωθεί και διαστοματος πρωθυπουργού ότι ¨ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας".

Τραβώντας καθαρές διαχωριστικές γραμμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιµένει να διεκδικεί όχι µόνο την εκλογική νίκη αλλά και την αυτοδυναµία θέτοντας ξεκάθαρα το δίλλημα της πολιτικής σταθερότητας της χώρας , αλλά και προτάσσοντας την πολιτική της σύγκρισης. Μία σύγκριση που αφορά τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης κατά την σχεδόν τετραετή θητεία της και των αντίστοιχων πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την πολύπαθη περίοδο 2015-2019. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προτείνει µια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» όπως επανειλημμένα τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και θέτουν το δικό τους δίλλημα σύγκρισης μεταξύ της διακυβέρνησης ΝΔ και αυτής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του περίοδο διακυβέρνησης. Δυο διαφορετικές προτάσεις που θα τεθούν προς κρίση στο εκλογικό σώµα και θα καθορίσουν την μετεκλογική πολιτική πορεία της χώρας.

Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί την αυτοδυναμία με κεντρικό ρόλο τη ΝΔ και τις πολιτικές της, ο Αλέξης Τσίπρας, τείνει «χείρα συνεργασίας» προς πολλές κατευθύνσεις. «Θα συνεργαστούμε λοιπόν με όλα τα προοδευτικά κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και η πρόταση θα είναι και προς το ΚΚΕ και προς το ΜέΡΑ 25» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος ερωτώμενος για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση πάντα προγραμματικές συγκλήσεις.   Το πρόβληµα ωστόσο, που ανακύπτει µε την πολιτική πρόταση της Κουμουνδούρου  είναι η επαµφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ και οι διφορούµενες δηλώσεις του αρχηγού του, ο όποιος δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα ακόµη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Οι πολίτες ωστόσο θα κληθούν στις κάλπες να επιλέξουν με σαφήνεια την κυβέρνηση που επιθυμούν, γιατί η εποχή της «δημιουργικής ασάφειας» έχει περάσει προ πολλού με τα γνωστά της αποτελέσματα…

 ​

Πηγή: skai.gr