Η «δύσκολη εξίσωση» της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

Η συζήτηση φέρεται να έχει ανοίξει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον Δεκέμβριο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει ξεκινήσει να κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δεν έχει απαντηθεί ακόμα το ερώτημα πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, που τους βαραίνει η κατηγορία της διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, σε σχέση με τη δυνατότητά τους να πολιτεύονται. Η συζήτηση φέρεται να έχει ανοίξει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον Δεκέμβριο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει ξεκινήσει να κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ένα από τα κόμματα που έχει ενημερωθεί ήδη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν την τελική διαμορφωμένη πρόταση. Το skai.gr παρακολουθεί στενά το θέμα από τα μέσα Οκτωβρίου με βάση την αρθρογραφία του Νίκου Αλιβιζάτου η οποία είναι ο οδηγός προκειμένου να ξεπεραστεί ο «φόβος» της αντισυνταγματικότητας. Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είχε προτείνει να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο οι συνδυασμοί κομμάτων στους οποίους θα περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα έστω και πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τι χρειάζεται; Μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Όλοι συμφωνούν, ωστόσο πως η συναίνεση των κομμάτων είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Με το νόμο που ψηφίστηκε το 2021 υπήρξαν περιορισμοί για του καταδικασθέντες. Τι ισχύει ακριβώς; Το δικαίωμα στο «εκλέγεσθαι»  δεν χάνεται μέχρις ότου η καταδίκη γίνει αμετάκλητη υπό τον όρο ότι δεν θα έχουν την ιδιότητα του «προέδρου», του «γενικού γραμματέα», του «μέλους της διοίκησης» ή του «εκπροσώπου» στον σχηματισμό στον οποίο θα συμμετέχουν. Το δεδομένο που υπάρχει είναι ένα. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Εθνικό κόμμα - Έλληνες» φλερτάρει με το 3%. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίζεται να έχει καμία ηγετική θέση και συνεπώς δεν τον πιάνει ο νόμος. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών παρόλα αυτά, όμως είναι ιδιαιτέρως δραστήριος.

Η πιθανότητα η απλή αναλογική, με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές, να ενισχύσει την χαλαρή ή την τιμωρητική ψήφο αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αρκετοί είναι οι ψηφοφόροι που την αντιμετωπίζουν ως το «σκαλοπάτι» που θα οδηγήσει στις επόμενες κάλπες. Η αντισυστημική ψήφος που ενισχύθηκε την περίοδο της πανδημίας με το αντιεμβολιαστικό κύμα, αλλά και σήμερα εξαιτίας της ακρίβειας στην αγορά δεν αποκλείεται να βρει κατεύθυνση προς την άκρα δεξιά, όπως είχε συμβεί και το 2012 που η Χρυσή Αυγή πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή. Το θέμα, πάντως είναι ιδιαιτέρως σύνθετο νομικά αφού πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως χρειάζεται και δικαστική αποδοχή προκειμένου μια διάταξη που θα λάβει πλειοψηφία στη Βουλή να μην εκπέσει στη συνέχεια Συνταγματικά. 

Πηγή: skai.gr