Εκλογές 2023: Νίκη της Ν.Δ βλέπουν τα διεθνή μέσα- Βλέπουν πρωτιά «ακόμα και στα προπύργια των αντιπάλων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο γραφείο του πρωθυπουργού, περισσότερο ισχυρός προκειμένου να προωθήσει φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις, γράφει το Politico

Την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την επιστροφή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Politico: Ηχηρή νίκη της Ν.Δ

Για ηχηρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico, σε μία εκτενή ανάλυση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο γραφείο του πρωθυπουργού, περισσότερο ισχυρός προκειμένου να προωθήσει φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά «στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές που σημείωσαν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθησυχάζοντας ότι μια κυβέρνηση υπέρ των επενδύσεων θα αποτρέψει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στις σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.»

Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με μια άνετη πλειοψηφία», δήλωσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής ιδρυτής της εταιρείας About People, στο Politico. «Συνήθως όταν κερδίζεις τις εκλογές για πρώτη φορά έχεις περίοδο του μέλιτος, στη δεύτερη θητεία δεν το κάνεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή η αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί, ο Μητσοτάκης έχει νέο μήνα του μέλιτος», συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην οργή και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, οι άνθρωποι ήθελαν τη σταθερότητα».

Associated Press: Η Ν.Δ καταγράφει νίκη ακόμα και στα προπύργια των αντιπάλων

Οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες την Κυριακή, γράφει το Associated Press, «για τις δεύτερες εκλογές μέσα σε πέντε εβδομάδες», ενώ προβλέπει συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας αφού «καταγράφει νίκη ακόμα και στα προπύργια που οι αντίπαλοι κυριαρχούσαν για δεκαετίες».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο 55χρονος ηγέτης των συντηρητικών, επιδιώκει μια δεύτερη τετραετία ως πρωθυπουργός. Το κεντροδεξιό κόμμα του, Νέα Δημοκρατία, κέρδισε με τεράστια διαφορά στις εκλογές του Μαΐου».

«Καθώς η Ελλάδα αναδύεται από μια μεγάλη οικονομική κρίση την προηγούμενη δεκαετία και την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία, οι ψηφοφόροι είναι στην ευχάριστη θέση να επιστρέψουν σε έναν πρωθυπουργό που έφερε ανάπτυξη και χαμηλότερη ανεργία», σύμφωνα με τον αναλυτή Γιάννη Τσίρμπα, η γνώμη του οποίου φιλοξενείται στο δημοσίευμα. 

Bloomberg: Κρίνεται η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνεται σε αυτές τις εκλογές για το Bloomberg, ενώ αναφέρει πως σε αυτές τις εκλογές θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Το Bloomberg σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμοι να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει τώρα το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία, που έχει ήδη ξεκινήσει».

DW: Τίποτα δεν πάει καλά για τους αριστερούς

H ήττα της αριστεράς βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης για την Dw και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν πάει καλά για τους αριστερούς πολιτικούς της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν τα ποσοστά του από 30% το 2019 σε μόλις 20% φέτος.»

RND: Το 80% στηρίζει τη μεταναστευτική πολιτική


Όσον αφορά στο πρόσφατο ναυάγιο στην Πύλο,«παρ’ όλο που το δυστύχημα απασχολεί την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης εδώ και δέκα ημέρες, είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Άλλα προβλήματα είναι πιο πιεστικά για τους πολίτες, όπως ο πληθωρισμός, η αγορά εργασίας και η υγειονομική πολιτική», όπως εκτιμά το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Παρ’ όλα αυτά, «το ναυάγιο επανέφερε το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλά ακόμη και πριν ξεκινήσει εκ νέου η προεκλογική εκστρατεία, ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την καταστροφή. Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη και τους συντηρητικούς ότι είναι συνυπεύθυνοι για τους θανάτους ανθρώπων, διότι με την πολιτική τους σφραγίζουν τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, αναγκάζοντας τους μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν μακρύτερα και πιο επικίνδυνα περάσματα από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία. […] Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του Τσίπρα δεν βρήκε μεγάλη απήχηση».

Το RND σχολιάζει πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει ασφαλίσει μεγάλα τμήματα των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία με φράχτες μήκους χιλιομέτρων, αντιδρώντας στην κρίση του Φεβρουαρίου του 2020, όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παρακινούμενοι από την τουρκική κυβέρνηση πολιορκούσαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα για εβδομάδες. Στο Αιγαίο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενίσχυσε τις περιπολίες για να κρατήσει τις βάρκες των μεταναστών έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γι’ αυτό και, παρ’ ότι η μεταναστευτική πολιτική της Αθήνας είναι αμφιλεγόμενη στην Ε.Ε., εγκρίνεται από το 80% περίπου του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις».

Πηγή: skai.gr