Κάνουν «ταμείο» και χαλαρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του θα υποδεχτούν τους εκπροσώπους του τύπου στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας στον Πειραιά και ο Δημήτρη Κουτσούμπας στην Καλογρέζα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε. Αν ήταν ανέφελη ή όχι για κάποια κόμματα θα το δείξει πολύ σύντομα η κάλπη. Οι τόνοι σηκώθηκαν, οι ακραίες τοποθετήσεις δεν έλειψαν, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες σε αρκετές περιπτώσεις γέμισαν και τα «φάλτσα» κάποιων στελεχών έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πολιτική σύγκρουση.

Έγινε πάνω κάτω ό,τι συμβαίνει σε κάθε εκλογικό μαραθώνιο μόνο που αυτή τη φορά υπήρξε μια ιδιαιτερότητα. Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής έβαλε νέα δεδομένα στις εκστρατείες των κομμάτων. Αρκετοί έχουν προεξοφλήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας φαντάζει απλησίαστο και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους ακριβείς συσχετισμούς που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη συγκρότηση συμμαχιών.

Ακριβώς για αυτό το λόγο πρωταρχικός στόχος των ηγεσιών σε όλες τις εμφανίσεις τους ήταν να ξορκίσουν τη χαλαρή ψήφο. Επειδή οι προηγούμενες εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η συμμετοχή ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από το 57,78% του 2019.

Από την αρχή του 2023 τα κόμματα είχαν ξεκινήσει έστω και άτυπα τις καμπάνιες τους. Κινδύνευσαν να «καούν στο ζέσταμα», ωστόσο τελικά αποδείχθηκε ότι όλοι μπήκαν με φόρα στον επίσημο προεκλογικό αγώνα. Τα κοινά που επιχείρησαν να προσελκύσουν είναι εξαιρετικά κρίσιμα και κρατούν τόσο τα «κλειδιά» της νίκης για τους δυο «μεγάλους» όσο και το εισιτήριο για την είσοδο στη Βουλή με ένα καλό ποσοστό για τους μικρότερους. Η μεσαία τάξη, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι αναποφάσιστοι είναι οι ψηφοφόροι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα επίδικα για τα οποία μονομάχησαν τα κόμματα; Η ακρίβεια, τα εργασιακά, το δυστύχημα στα Τέμπη, οι υποκλοπές, η πανδημία και το νέο ΕΣΥ, τα έργα υποδομών, το κράτος δικαίου, η παιδεία με την ελάχιστη βάση εισαγωγής κ.α. Οι πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν να κάνουν γνωστά τα προγράμματά τους, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο «θόρυβος» από τις συγκρούσεις και της αλληλοκατηγορίες ήταν πιο δυνατός. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα χαλαρώνουν.

Οι περισσότεροι θα συναντήσουν τους δημοσιογράφους για το παραδοσιακό μεσημεριανό τραπέζι και την ανταλλαγή απόψεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του θα υποδεχτούν τους εκπροσώπους του τύπου στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας στον Πειραιά και ο Δημήτρη Κουτσούμπας στην Καλογρέζα.

Αύριο οι επικεφαλής θα δώσουν το παράδειγμα στους ψηφοφόρους τους πηγαίνοντας από νωρίς στις κάλπες. Θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ. στην Κηφισιά, ο Αλέξης Τσίπρας στις 9.30 π.μ. στην Κυψέλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις 10.00 π.μ. στη Λαμία, ο Κυριάκος Βελόπουλος στις 11.30 π.μ. στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 9.00 π.μ στον Πειραιά.

Πηγή: skai.gr