Ξεκίνησε το προεκλογικό «σκάκι» - Πού εστιάζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Οι θεματικές συνεντεύξεις Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Ζάππειο του Αλέξη Τσίπρα και οι αντιδράσεις στο πολιτικό μέτωπο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το προεκλογικό «σκάκι» είναι σε πλήρη εξέλιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στις θεματικές συνεντεύξεις Τύπου που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μέσω Ζαππείου. Μετά την πρόταση δυσπιστίας το τελευταίο κοινοβουλευτικό όπλο που είχε να χρησιμοποιήσει ήταν η απόχη των βουλευτών από τις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου. Χθες έγινε η πρώτη πράξη. Δεν συμμετείχαν σε μια κύρωση εμπορικής συμφωνίας του υπουργείου Εξωτερικών και σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού.

«Ερμαφρόδιτη στάση», σχολίασαν κάποιοι βουλευτές της πλειοψηφίας που είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στις συζητήσεις στην Ολομέλεια, αλλά να μην στηρίζει τη στάση του μέσω της ψήφου. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως δεν θέλουν, σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, να «νομιμοποιήσουν» πλέον αυτή την εκτροπή και τους «156» της Νέας Δημοκρατίας που συντάχθηκαν απολύτως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόταση δυσπιστίας. Το Μαξίμου «τρίβει τα χέρια του» γιατί θα επιχειρήσει να αναδειχθεί ως δύναμη ομαλότητας και σταθερότητας που δεν επικροτεί κινήσεις που στρέφονται κατά του κοινοβουλευτισμού. Και από τη στιγμή που έρθει προς ψήφιση στη Βουλή κάποιο θετικό μέτρο είναι αυτονόητο πως στην πλειοψηφία θα «περιμένουν στη γωνία» τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει να απέχει.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές πως πλέον έχουν ξεκινήσει την τελική πορεία προς το λαό, καθώς η «άμμος στην κλεψύδρα» για το χρόνο των εκλογών αδειάζει. Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για ένα πιθανό debate μεταξύ των δυο αρχηγών που πάντα οι διαφωνίες είναι πολλές. Όλοι κινούνται με γνώμονα την 9η Απριλίου ασχέτως από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μιλάει με «χρησμούς». «Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα» είπε από την Ιαπωνία παρατείνοντας την αγωνία. Αυτή την αναμονή δεν θέλουν να ακολουθήσουν στην Κουμουνδούρου και λειτουργούν πλέον σαν να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος που θα γίνει στο Περιστέρι. Υποκλοπές και παρακολουθήσεις θα συμβαδίζουν πλέον στις εξορμήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η Πάτρα και την ερχόμενη Δευτέρα ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

Ως απάντηση στη συμβολική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Από το Ηρώδου Αττικού επιχειρούν να δείξουν πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίζει στη Βουλή, το νομοθετικό έργο θα τρέχει μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν τη διάλυσή της. Και αν αυτό υπολογίζεται να γίνει περίπου στις 10 Μαρτίου η κυβέρνηση έχει το λιγότερο περίπου ενάμιση μήνα μπροστά της. Γιατί είναι προφανές πως η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα κατα τη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκλογές να γίνουν εντός Φεβρουαρίου, σε 21 ημέρες, δεν θα εισακουστεί. 

Ο πρωθυπουργός εστιάζει στην Αττική και θα επισκεφτεί σήμερα στο πολύπαθο Μάτι. Μαζί του θα βρεθεί ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιώντας επίσκεψη στο χώρο που εκτελούνται τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr