Εκλογές 2023: Η «ακτινογραφία» των ψηφοδελτίων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα ποσοστά ανανέωσης στα τρία κόμματα - Στη ΝΔ 46 υποψήφιου κάτω από 35 ετών - Ποιοι συνθέτουν το παζλ στον ΣΥΡΙΖΑ - Ένας στους τρεις κάτω από 45 ετών στο ΠΑΣΟΚ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν ολοκληρώσει τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους και έχουν ανακοινώσει το σύνολό τους, εκτός βεβαίως από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ μένουν ακόμα 32 θέσεις ανοιχτές. Στην Α΄ Αθηνών λείπει μία γυναίκα, στον Βόρειο και στον Δυτικό Τομέα τρία ονόματα, στον Νότιο τέσσερα, και στην Ανατολική Αττική, στην Α΄ – Β΄ Πειραιώς ένα. Μία υποψηφιότητα δεν έχει ανακοινωθεί στη Β΄ Θεσσαλονίκης, τέσσερις στην Α΄ περιφέρεια της πόλης, δύο στην Αιτωλοακαρνανία, στο Ηράκλειο και στην Πέλλα. Συνολικά, από 14 περιφέρειες λείπει μόνο ένα πρόσωπο για να κλείσουν οι λίστες της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. συμμετέχουν 46 υποψήφιοι που είναι κάτω των 35 ετών, ενώ στις ηλικίες 36-46 οι υποψήφιοι είναι συνολικά 82. H μικρότερη σε ηλικία υποψήφια της Ν.Δ. είναι 26 ετών. Πρόκειται για την Ευαγγελία Κοσμίδου από τον Νομό Έβρου, ενώ συνομήλικός της είναι και ο Κωνσταντίνος Ηρακλής Ανδρεαδάκης στον Νομό Λασιθίου και έπεται η Μαρία Πανοηλία, 27 ετών, υποψήφια στη Δυτική Αττική. H συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ανανέωση των προσώπων σε σχέση με το 2019 φτάνει περίπου το 50% και η ποσόστωση ανδρών – γυναικών έχει διατηρηθεί, όπως ορίζει το καταστατικό, στο 50-50. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, από τη μέχρι τώρα συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πως συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 18 εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, 52 δικηγόροι, 30 μηχανικοί, 35 γιατροί, 21 πανεπιστημιακοί, 15 δημοσιογράφοι και 28 εκπαιδευτικοί. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων και αναπηρικών κινημάτων, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί, επιστήμονες διαφόρων κλάδων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον επισιτισμό συνθέτουν το παζλ. Από το «think tank», στα ψηφοδέλτια βρίσκονται – μέχρι στιγμής – έξι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα: Γρ. Γεροτζιάφας, Γ. Μυλόπουλος, Τρ. Αλμπάνης, Δ. Βουτυράκου, Σ. Βιδάλη, Ν. Φαραντούρης.

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν νέα πρόσωπα σε ποσοστό 63%, ενώ ένας στους τρεις υποψηφίους, το 31%, είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών. Από την ανάλυση των υποψηφίων προκύπτει ότι το 92% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με ένα 12% να είναι και κάτοχοι διδακτορικού, ενώ το 30% έχει μεταπτυχιακό. Όσον αφορά τη διάκριση με βάση το φύλο, το 42% των υποψηφίων είναι γυναίκες και το 58% άνδρες.

Βουλευτές και στελέχη έχουν ήδη αναλάβει την επικοινωνία του προγράμματος των κομμάτων τους στις περιφέρειές τους ενόψει του Πάσχα. Για αυτό άλλωστε και οι διαδικασίες προχωρήσαν πριν από τις γιορτές. Η μεγάλη ανανέωση και ο εσωτερικός ανταγωνισμός  που προκαλείται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες πιέζει τους νυν βουλευτές για την επανεκλογή τους και συνεπώς τους υποχρεώνει να «τρέξουν» αν θέλουν να ξαναπάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή. Κάπως έτσι λειτουργεί πάντα ο εκλογικός μηχανισμός έτσι ώστε οι τελικοί κερδισμένοι να είναι τα κόμματα.

Πηγή: skai.gr