Με γυναίκα επικεφαλής το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας - Οι επιλογές Μητσοτάκη

Στις 10:30 ανακοινώνει ο πρωθυπουργός τα ονόματα και τη σειρά που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επαφών, διαβουλεύσεων, προσεγγίσεων και αλλεπάλληλων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πλέον απομένουν για την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ στις 10.30 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ.

'Άλλωστε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κάθε κόμματος αποτελεί την κορωνίδα του, είναι κάτι σαν τη “dream team” των ομάδων και ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χειρίστηκε την κατάρτησή του προσωπικά. Βεβαιότητα δε, θεωρείται το πιο έντονο “άρωμα γυναίκας” που θα εκπέμπει το νέο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

Όπως είπε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ θα είναι γυναίκα και θα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του κόμματος για την υγεία. 

Εξάλλου από πολύ νωρίς ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως “Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα πρόσωπα στην επόμενη κυβέρνηση” αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκλογής της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και ξεκαθάρισε πως “σίγουρα θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες”. Άλλωστε είχε πει “στα ψηφοδέλτια έχουμε ήδη ποσόστωση 40% σε γυναίκες και θέλω να πιστεύω ότι σε πολλά ψηφοδέλτια θα ξεπεράσουμε και αυτό το αυτό το όριο, το οποίο θέτει ο νόμος”.

Πλέον η λίστα περιλαμβάνει 15 υποψηφίους, από 12, λόγω των Ελλήνων του εξωτερικού και βάσει της σχετικής ρύθμισης, κάθε κόμμα πρέπει να έχει τρεις υποψηφίους από την λίστα των Ελλήνων του εξωτερικού και έναν εξ αυτών σε μία από τις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, το οποίο έχει καταρτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρτίζουν αρκετές γυναίκες και πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ενώ και στις πρώτες έξι, δυνητικά εκλόγιμες θέσεις, βρίσκονται τρεις γυναίκες και τρεις άντρες.

Επικεφαλής του “γαλάζιου” ψηφοδελτίου θα είναι γυναίκα με ευρύτερη απήχηση, σηματοδοτώντας κατ' αυτόν τον τρόπο και τη τη διεύρυνση της ΝΔ και προς άλλους χώρους. Σε εκλόγιμη θέση -και μάλιστα ψηλά- αναμένεται να βρίσκεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και σήμερα είναι γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Η τρίτη γυναίκα σε δυνητικά εκλόγιμη θέση αναμένεται να είναι η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Πρόκειται για εκείνη τη γυναίκα που το 2019 εμπνεύστηκε το project «Υπέροχες Γυναίκες», μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, στόχος της οποίας είναι να ενδυναμώσει και να παροτρύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν και να δημιουργούν δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Στα ονόματα επίσης που έχουν “κλειδώσει” καταγράφονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης,, και ο γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.

Σε μη εκλόγιμη θέση θα βρίσκεται η διευθύντρια του γραφείου τύπου της ΟΝΝΕΔ, Πορφυρένια Κανελλοπούλου, και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας.

Την τελευταία 15η και τιμητική θέση θα καταλάβει ο πρώην διευθυντής της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνης Γαρδέλης.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συμπεριλαμβάνεται μία γυναίκα από τον αγροτικό τομέα και δύο γυναίκες που θα εκπροσωπούν απόδημους Έλληνες και έχουν σημαντική επαγγελματική διαδρομή στο εξωτερικό, με την μία από τις δύο να πρόκειται για τη Μαρία Δοΐλη Διαμαντοπούλου, η οποία είναι και πρόεδρος της ΝΔ στο Παρίσι.

Πηγή: skai.gr