Εκλογές 2023: Eντός των επομένων ωρών η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας αποτελεί η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η οποία και αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα.

Επίσημα έχουν προκηρυχθεί πλέον οι εκλογές καθώς τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνοντας νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Σακελλαροπούλου είχε διάρκεια μισής ώρας και κατά την διάρκεια αυτής παρεδόθη στην ΠτΔ ο φάκελος με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας αποτελεί η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η οποία και αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα.

Σημειώνεται πως το προεδρικό διάταγμα θα αναφέρει την ημερομηνία συγκρότηση της νέας Βουλης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία και συνεπάγεται πως έως και εκλογές την βραδιά των εκλογών, της 21ης Μαΐου θα πρέπει να συγκροτηθούν εφορευτικές επιτροπές, να γίνει διορισμός δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων, να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας, να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν, να εκτυπωθούν και να προωθηθούν στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλία και έντυπα που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα και να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

Κα Πρόεδρε έχω τη χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη Εθνικών εκλογών την 21η Μαίου, σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα.

Αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 41. Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά τη θητεία της, όπως είχα δεσμευτεί εξαρχής ότι πρέπει να γίνει, διότι αυτό πιστεύω ότι επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν στις επερχόμενες εκλογές το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πράξουν αναλόγως και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Οι εκλογές είναι μία μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας, αυτό το οποίο θέλω να ευχηθώ καθώς ξεκινά η προεκλογική περίοδος, είναι να υπάρξει μία γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν με νηφαλιότητα ποιός πρέπει να τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Να μείνουμε μακρυά από τοξικότητες, από ακραίες συμπεριφορές, που νομίζω ότι δεν ταιριάζουν και στο γενικότερο κλίμα των καιρών αλλά και εναρμονισμένες αυτές οι συμπεριφορές με τη γενικότερη διάθεση της κοινωνίας.

Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι Εθνικές Εκλογές και απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενια, στα νέα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Τελικά και αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν την αποχή.

Η πράξη του υπουργικού Συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας, το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί σήμερα το απόγευμα και από αύριο το πρωί το ρολόϊ μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

Ευχαριστώ πολύ κε Πρωθυπουργέ. Εύχομαι να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προχώρησε και σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας. Την Κυριακή θα γίνουν οι ορκωμοσίες του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου και του νέου υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών.

Λίγο μετά τη αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην προκήρυξη των εκλογών. Δεδομένου ότι η τετραετία δεν έχει εξαντληθεί πλήρως, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τον εθνικό λόγο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου.

Αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ήδη από χτες Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι δύο θέσεις που αλλάζουν χέρια.

Τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αντικαθιστά με καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού η κ. Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε διατελέσει και Συνήγορος του Πολίτη. Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18:00.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, οποίος κατέρχεται στις εκλογές, αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Η έως σήμερα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Πηγή: skai.gr