Καιρίδης σε ΣΚΑΪ: Το βαθύ σοβιετικό κράτος και παρακράτος εκδικείται

«Αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει σίγουρα η Ευρώπη», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως είπε τα 30 χρόνια σχετικού εφησυχασμού μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τελείωσαν και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο σκοτεινή.

«Έχουμε την εκδίκηση του βαθέως σοβιετικού κράτους και παρακράτους. Όλοι αυτοί οι ηγέτες της Ρωσίας, αρχής γενομένης από τον Πούτιν, προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε ο κ. Καιρίδης. Πρόσθεσε πως όλοι αυτοί που βίωσαν ως μέγα ψυχολογικό τραύμα τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όταν ήταν γύρω στα 40, «30 χρόνια μετά παίρνουν τη ρεβάνς εκμεταλλευόμενοι τις δικές μας αδυναμίες».

Ο καθηγητής ευχήθηκε οι ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν όπως πρέπει, διότι ο εφησυχασμός φαίνεται πως έχει τεράστιο κόστος.

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Δύση είπε από την αρχή πως δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά και την άφησε έρμαιο των προθέσεων του Ρώσου», τόνισε ο κ. Καιρίδης και προειδοποίησε ότι η εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που περιμέναμε.

«Έχουμε επιθέσεις και από τις τρεις πλευρές. Και από τη Λευκορωσία, και από τη ρωσική μεθόριο, και από την Κριμαία, από βορά, ανατολή και νότο. Έχουμε βομβαρδισμούς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εκρήξεις σε μια σειρά από πόλεις, όχι μόνο στα ανατολικά αλλά και στα νότια έως την Οδησσό, άρα έχουμε μια μαζική επιχείρηση εισβολής από τον Πούτιν και τη Ρωσία», ανέφερε.

Ειδικά για την Ευρώπη είπε ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και οφείλει να καταλάβει ότι πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας παρότι υπάρχει κόστος. Χαρακτήρισε θετικό το ότι η Γερμανία πάγωσε έστω και στο «και πέντε» τον Nord Stream 2, ένα βήμα που κοστίζει και στο ίδιο το Βερολίνο.

Για την Τουρκία ο κ. Καιρίδης σχολίασε ότι καθώς η Ρωσία προχωρά σε πλήρη ρήξη με τον δυτικό κόσμο, αυτοί που θέλησαν να παίξουν τον ενδιάμεσο και να συναλλάσσονται ευρέως με τη Μόσχα τώρα θα πιεστούν «και όταν τα βουβάλια συγκρούονται, οι μικρότεροι παίκτες καμιά φορά συνθλίβονται».

Πηγή: skai.gr