Κλείσιμο

Ειρωνείες από τουρκικά ΜΜΕ: Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη, αλλά δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο

Τουρκικά μέσα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, αναφέρουν με δόση ειρωνείας: «Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη, αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος» - «Ο λόγος της οργής της Αθήνας είναι οι σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία».

Στις σχέσεις της Τουρκίας με την Λιβύη αποδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ την «οργή» -όπως λένε- της Αθήνας για τη διπλωματική παγίδα που έστησε χθες η Τρίπολη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τουρκικά μέσα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στοχοποιούν τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και  αναφέρουν: «Ο Δένδιας πήγε στη Λιβύη, αλλά δεν κατέβηκε από το αεροσκάφος» - «Ο λόγος της οργής της Αθήνας είναι οι σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία».

Συγκεκριμένα, η Hurriyet αναφέρει ότι «το πείσμα Δένδια δημιούργησε την κρίση», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι «το όνομα της κρίσης είναι Δένδιας».

Το τηλεοτπικό δίκτυο Haber Global  σημείωσε: «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας ξεκίνησε επεισοδιακά την επίσκεψη του στη Λιβύη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Τρίπολη, αλλά δεν κατέβηκε απο το αεροσκάφος.

» Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νατζλά Μανγκούς πήγε στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον Δένδια. Όμως, την τελευταία στιγμή ο Δένδιας επέλεξε να μην κατέβει απο το αεροσκάφος και έδωσε εντολή στον πιλότο να απογειωθεί και  χωρίς να κάνει καμία ανακοίνωση πήγε στην Βεγγάζη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER μετέδωσε: «Αυτό το θέμα στη Λιβύη, είναι ένα διπλωματικό σκάνδαλο. Όμως, στη βάση του ζητήματος υπάρχει η Τουρκία. Διότι η Τουρκία με τη Λιβύη έχουν υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Αυτή η συμφωνία είναι νόμιμη. H οργή της Αθήνας για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τώρα πια έφτασε στο σημείο να καταργεί και τους κανόνες ευγενειας».

Τσαβούσογλου: «Ξεκίνησε η τουρκική άνοιξη»

Επίθεση κατά ΗΠΑ και ΕΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας «δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κάνουν υποδείξεις».

Επιπλέον, είπε ότι «ξεκίνησε ο τουρκικός αιώνας, ξεκίνησε η τουρκική άνοιξη» και κατηγόρησε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους για παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Τι δικαίωμα έχει η ΕΕ να παρεμβαίνει στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών; Το μήνυμά μας προς τις ΗΠΑ είναι το εξής: Ανατρέψατε τις ισορροπίες και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και στην Κύπρο, χάλασε το ζύγι. Να είστε ισορροπημένοι. Και αν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο, δείτε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και της  ελληνοκυπριακής πλευράς. Επίσης, δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από τις ΗΠΑ. Ο 'τουρκικός αιώνας' έχει ξεκινήσει. Η 'τουρκική άνοιξη' ξεκίνησε». 

Συνεχίζοντας κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να σταματήσουν «τις απειλές και τα νταηλίκια».

«Αυτά δεν περνούν στον τουρκικό κόσμο. Ο τουρκικός κόσμος δεν υποκτύπει σε απειλές. Αυτό είναι η αρχή!».

Αναλυτικά είπε ο Τσαβούσογλου: «Από την άλλη, είδαμε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα η ΕΕ, άσκησαν πίεση στα μέλη της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών. Είδαμε ακόμη και να απειλούν. Άσκησαν πολύ σοβαρή πίεση. Έδωσαν NOTA σε κάθε χώρα. Έστειλαν επιστολές. Πίεσαν. Αλλά να μην ξεχάσουν το εξής: Υπάρχει ένας τουρκικός κόσμος που δεν υποκύπτει σε τέτοιες απειλές, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, είτε είναι η ΕΕ είτε οι ΗΠΑ. Η ενότητα του τουρκικού κόσμου δεν είναι εναντίον κανενός. 

» Αφήστε στην άκρη τις απειλές και  τα νταϊλίκια. Αυτά δεν περνούν  πλέον για τον τουρκικό κόσμο. Ούτε οι απειλές σας πέτυχαν. Έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα. Αυτό είναι μια αρχή. Βήμα-βήμα, πρώτα ο Αλλάχ, θα έρθουν περισσότερα».

Πηγή: skai.gr