Ε.Ε: Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο- Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης. Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, της Κύπρου και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε. 

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταθέτοντας ωστόσο το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων.

 

Πηγή: skai.gr