Δυστύχημα στα Τέμπη: Τι θα ανακοινώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τα τρένα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεραπετρίτης αναμένται να ανακοινώσει ορισμένα έκτακτα μέτρα για τα δρομολόγια των τρένων και ειδικότερα την πιθανή διακοπή της κυκλοφορίας των επιβατηγών τρένων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μία εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και η κυβέρνηση επιχειρεί να επανεκκινήσει το χρόνο που πάγωσε τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου και να αναλάβει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις εκείνες που δεν θα επιτρέψουν “ποτέ ξανά” όπως δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να συμβούν στο μέλλον.

Νευραλγικό ρόλο, μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κινούμενος με συγκεκριμένο κυβερνητικό πλάνο για άμεσες, γρήγορες, μεσοπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στους σιδηροδρόμους.

Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα κατά την πρώτη συνέντευξη τύπου για το τραγικό δυστύχημα, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί και αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Έχοντας η κυβέρνηση ως πρώτιστη αυτή τη στιγμή προτεραιότητα να διερευνηθεί κάθε πτυχή του δυστυχήματος και να αποκρυσταλλωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να δώσει το στίγμα των αλλαγών που θα δρομολογηθούν και των παρεμβάσεων που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει ο Υπουργός αναμένεται να φέρουν αλλαγές στον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεραπετρίτης αναμένται να ανακοινώσει ορισμένα έκτακτα μέτρα για τα δρομολόγια των τρένων και ειδικότερα την πιθανή διακοπή της κυκλοφορίας των επιβατηγών τρένων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου θεσπιστούν και εφαρμοστούν επιπλέον δικλείδες ασφαλείας στον σιδηρόδρομο.

Αντιθέτως ανεπηρέαστη αναμένεται να είναι η κυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών ενώ οι αλλαγές αναμένεται να αγγίξουν και το σύστημα βαρδιών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων αλλά και τις προσπάθειες για επιτάχυνση όλων εκείνων των διαδικασιών ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας από την εταιρία Alstom, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει τον Σεπτέμβριο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο οι ανακοινώσεις του Υπουργού Επικρατείας αναμένεται να σχετίζονται με ευρύτερες εξαγγελίες για πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τομέα συνολικά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης χθες μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου επαναβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις της κυβέρνησης ενώ «τακτοποιήθηκαν» και τα διαδικαστικά ζητήματα της συνέντευξής τύπου.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος πλέον για θέματα μεταφορών και υποδομών, επισκέφτηκε τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη και επισκέφτηκε το κέντρο Τηλεδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, όπου ήταν προγραμματισμένο να πάει την επομένη του δυστυχήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη Δευτέρα, ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε μέρος σε απολογιστική σύσκεψη στην περιφέρεια της Λάρισας,επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας, το νοσοκομείο της θεσσαλικής πρωτεύουσας , ενώ έκανε αυτοψία και στον μοιραίο σταθμό της πόλης, όπου συνομίλησε με τους υπαλλήλους και τους σταθμάρχες κααι άκουσε όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που υπάρχουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο , με βασικό και αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις μετά την τραγωδία τν Τεμπών. Εκεί δε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα του για τυχόν νέες πρωτοβουλίες, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τα όσα έχουν γίνει και προγραμματίζονται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
 

Πηγή: skai.gr