Δυσαρέσκεια από Μαξίμου για τις δηλώσεις Φίλη και άλλων υπουργών

Δυσαρέσκεια εκφράζεται από το Μέγαρο Μάξιμου για τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε "πενταροδεκάρες" την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Μάξιμου, τέτοιου είδους δηλώσεις βάζουν αυτογκόλ στην κυβέρνηση και δεν βοηθούν το κυβερνητικό έργο.

Αμηχανία προκαλούν και οι δηλώσεις από άλλους υπουργούς, που χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις, παρά τις συστάσεις του πρωθυπουργού.

Όλα αυτά αναμένεται να τα θέσει εκ νέου ο Αλέξης Τσιπρας στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο στις 9 το πρωί, τραβώντας το αυτί των υπουργών του.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δήλωσε
«Δυστυχώς αυτοπαγιδευτήκαμε» για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι συντελεστές που ανακοινώθηκαν αποδίδουν ετησίως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση των γονέων από τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται. «Η απόφαση είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά», επισήμανε.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για το 13%.

«Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες... συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό συντελεστή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και για αυτόν το λόγο δεν επιβάλλεται φόρος.

«Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν μια κοινωνική αδικία και μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα... Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

«Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.
Πηγή: skai.gr