Κλείσιμο

Δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν: Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ενισχύοντας τα σύνορά της, αλλά και τις διεθνείς συμμαχίες της. 

Ηχηρά μηνύματα με πολλαπλούς  αποδέκτες εξέπεμψε η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα, με τον Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για έναν  «φαύλο κύκλο»  φανατικών, «βάζοντας στο κάδρο» και την Τουρκία.

«Δυστυχώς βλέπουμε επίσης και έναν "φαύλο κύκλο" που εναντιώνεται στον "ενάρετο κύκλο". Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, μια αψίδα φονταμενταλισμού, που ξεκινά από την Βόρεια Αφρική και εκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν. Παρεμπιπτόντως, οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο χώρα, εξέδωσαν ανακοίνωση που χαρακτήρισαν την Τουρκία φιλική χώρα, ενώ η Χαμάς, συνεχάρη τους Ταλιμπάν», είπε.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την δυναμική που αναπτύσσουν οι Ταλιμπάν  αλλά και ο ευρύτερος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, με τους τρεις υπουργούς να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις χώρες εκείνες που απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής. 

«Ελπίζουμε πως η Τουρκία θα καταλάβει πως θα ωφεληθεί κι η ίδια εάν δεν έχει το ρόλο του ταραχοποιού στην περιοχή, εγκαταλείποντας την επεκτατική της ατζέντα» τόνισε ενδεικτικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικού της Κύπρου.

Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκία φοβούμενη ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν ενισχύει τα εδάφη της χτίζοντας φράχτη μήκους 65 χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Ιράν, ενώ ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της αστυνομίας συγκεντρώνονται στην περιοχή. 

«Βλέπουμε συχνά μετανάστες να πλησιάζουν τα σύνορα. Όταν μας βλέπουν στη συνοριακή γραμμή, επιστρέφουν πίσω στο Ιράν μόνοι τους. Εάν κάποιοι καταφέρουν και περάσουν, τους συλλαμβάνουμε στην πρώτο πεδίο ελέγχου, ή στο δεύτερο και τους παραδίδουμε στις σχετικές μονάδες», αναφέρει ο Χουσεϊν Τερτσάνογλου Επικεφαλής Ειδικών Φρουρών της Τουρκικής Αστυνομίας.

Στην Αθήνα έφτασαν χθες και σήμερα δυο Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στο Αφγανιστάν. 

«Γυρίσαμε όλα καλά, ευχαριστούμε πάρα πολύ το υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία μας βοήθησαν πάρα πολύ, την κυρία Πρέσβη και όλο το προσωπικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ» ανέφερε ο ένας εξ αυτών.

Και στις δυο περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οι πρεσβείες σε Λονδίνο και Ντόχα τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια. 

Πηγή: skai.gr