Διπλωματικός πυρετός για το Ορούτς Ρέις - Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τη σύγκληση του ΣΕΥ

Διπλωματικός πυρετός για το Ορούτς Ρέις - Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τη σύγκληση του ΣΕΥ

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, την ίδια ώρα που η Αθήνα κλιμακώνει τις διπλωματικές ζυμώσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για το Ορούτς Ρέις, διεθνοποιώντας τις τουρκικές προκλήσεις.
 
«Διαψεύστηκαν όσοι έκαναν λόγο για αρνητική αντίδραση της Γερμανίας» τόνιζαν χαρακτηριστικές οι κυβερνητικές πηγές για το ΣΕΥ. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου την Τρίτη, και το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό μέσα σε λίγες ώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο ΣΕΥ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε «θα καλέσω μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο». 

Νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ετοιμάζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε εξάλλου την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο Εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο.


Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, θα συναντηθεί επίσης την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι είχαν σήμερα ο Νίκος Δένδιας και υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ κατόπιν έγινε γνωστή η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του του Ισραήλ. Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, οπού συζήτησαν για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η τουρκική παραβατικότητα.

Πηγή: skai.gr