Διπλωματικές πηγές για νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Απάντηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο στις τουρκικές αιτιάσεις 

"Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων" τονίζει η Αθήνα. 

Με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις και ψύχραιμους χειρισμούς απαντά η Αθήνα στο μπαράζ προκλήσεων από τουρκικής πλευράς τόσο με δημοσιεύματα στα Μέσα Ενημέρωσης όσο και με δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, με τελευταία αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα. 

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. «Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων» ανέφεραν.

"Η Ελλάδα κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα"

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. "Η Ελλάδα που επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νομική απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας" (σ.σ στον ΟΗΕ) υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

"H Ελλάδα κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα ότι θα της επιτεθούμε" ισχυρίστηκε.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει κάτι μέσω της εχθρότητας προς την Τουρκία και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να κάνει λόμπι στις ΗΠΑ για να μην δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μαχητικά F-16.

"Δεν περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τέτοια προσδοκία. Δεν είχαμε ποτέ λόμπι για την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να παρηγορούνται με τέτοιες ανοησίες". "Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων μας" ισχυρίστηκε.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, επέμεινε ότι "χρειάζεται λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο ίσων κυρίαρχων κρατών", πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η "ΤΔΒΚ" θα αξιολογήσουν επίσης τα βήματα που μπορούν να λάβουν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, είπε ο Τσαβούσογλου.

"Σύμφωνα με το κοινό μας όραμα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μαζί την εθνική μας υπόθεση", ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε tweet.