Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανέβει ελαφρώς, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ, αφού περισσότεροι από τους μισούς υποστηριχτές του θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Kοντά στο στόχο της αυτοδυναμίας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία,καταγράφοντας προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc που είδε το φως της δημοσιότητας.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 23,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,3%, το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 5%. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 2,9%.
Με τη μέθοδο της αναγωγής η εταιρία δημοσκοπήσεων προβλέπει ότι στην κάλπη αυτά τα ποσοστά θα εκφραστούν με το κυβερνών κόμμα να ξεπερνά το 37%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 13,7% και το ΚΚΕ στο 6,3%.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 44 και το ΚΚΕ 21. Στις επαναληπτικές εκλογές, και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 147 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ38 και το ΚΚΕ 18.

Στα επί μέρους στοιχεία της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο Πρώτο Θέμα, καταγράφεται η μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με την πλειοψηφία (57,7%) να συμφωνεί με την πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας.

Ένα μήνα νωρίτερα μόλις το 26% εκτιμούσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη, (το 67% προέβλεπε κάλπες εντός του φθινοπώρου).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51,9%) θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ικανότερο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 29,1%.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες παραμένουν οι ανατιμήσεις (75,9%), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά (29%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (23,9%) και η αντιμετώπιση της πανδημίας (20%).

Το 53% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, έναντι μόλις του 17,5% εξ’ αυτών που προτιμά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 

Πηγή: skai.gr