Κλείσιμο

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτίμηση για τις έδρες - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο 4,7%, στην πρόθεση ψήφου, διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε η Metron Analysis και το κεντρικό δελτίο του Mega.

Το ερωτηματολόγιο τέθηκε την περίοδο 22-28 Μαρτίου και δείχνει το κυβερνών κόμμα να διατηρεί την πρωτιά, παρ' ότι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί αισθητά μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 26,2% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 21,5%. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται σταθερά κάτω από 50%, και συγκεκριμένα στο 47,7%.

Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτω από 10% που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 9,4%. Στο 5,7% είναι το ΚΚΕ και στο 4,2% η Ελληνική Λύση. Στο 3,9% και έκτο κόμμα στη Βουλή είναι το ΜέΡΑ25.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Εκτίμηση για τις έδρες

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. 

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

δημοσκόπηση

Πηγή: skai.gr