Δημοσκόπηση GPO: Σταθερό προβάδισμα 6,3 μονάδων για ΝΔ - «Αγκάθι» η ενεργειακή κρίση

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%

Προβάδισμα 6,3 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα έρευνα της GPO -η πρώτη μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων- για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». 

Στην πρόθεση ψήφου οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 31,4% (33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΣΥΡΙΖΑ 25,1% (24,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,1% (11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΜΕΡΑ25 με 2,1%.

Ποσοστό 10,1% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%. Ο... «κανένας» επιλέχθηκε από το 24,7%.

Πρόβλημα η ενεργειακή κρίση

Oι περισσότεροι συμμετέχοντες σημειώνουν ότι το σημαντικότερο ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή κρίση (36,7%), ενώ με ελάχιστη διαφορά έπεται το ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας και του πληθωρισμού (36,3%).

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην 3η θέση με το 9,7% των πολιτών να το θεωρεί το σημαντικότερο θέμα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Επίσης, το 58,3 των συμμετεχόντων σημειώνει ότι πλήττει ή μάλλον πλήττει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση με το 33,7 να απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ όσον αφορά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 70% λέει ότι δεν πλήττει της εμπιστοσύνης τους ενώ το 29,2 % απαντά θετικά.

Σχόλιο κυβερνητικών πηγών

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κυβερνητικές πηγές σημειώναν τα εξής:

«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, τους διαψεύδουν.

Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του. Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει».

Πηγή: skai.gr