ΚΑΙΡΟΣ

Δημιουργία ισχυρής δύναμης Frontex ζητά η Ε.Ε μετά τη Λαμπεντούζα

Την δημιουργία μίας ισχυρής δύναμης της Frontex η οποία θα αναλάβει να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, «από την Ισπανία έως την Κύπρο», προκειμένου να εντοπίζει σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες ζήτησε την Τρίτη η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Καθήκον της εν λόγω δύναμης θα είναι η «έρευνα και η διάσωση», με την κ. Μάλμστρομ να σημειώνει πως «αυτή η επιχείρηση θα βοηθήσει στον ταχύτερο εντοπισμό, την ταυτοποίηση και τη διάσωση σκαφών και πλοίων», συμβάλλοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην προστασία ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Οι δηλώσεις της κ. Μάλμστρομ έγιναν έπειτα από τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, με την επίτροπο να σημειώνει πως «οι πρώτες αντιδράσεις από τα κράτη μέλη είναι αισιόδοξες».

Παρά ταύτα, η κ. Μάλμστρομ αποσαφήνισε πως η δράση της Frontex συνιστά μονάχα ένα «βραχυπρόθεσμο» τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, εξηγώντας πως οι Βρυξέλλες πρέπει να «αναπτύξουν μία μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική» για την καλύτερη διαχείριση «των μεταναστευτικών ροών».

Μεταξύ άλλων, αυτό απαιτεί την αύξηση «συνεργασίας και διαλόγου» με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες σταθμούς των μεταναστών, προκειμένου να πληγούν οι εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και να ανοίξουν «περισσότερα κανάλια νόμιμης μετανάστευσης».

Τουλάχιστον 275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όταν το σκάφος όπου επέβαιναν βυθίστηκε. Το πλοίο μετέφερε περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων έχουν διασωθεί 155, γεγονός που σημαίνει πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών κατά πάσα πιθανότητα υπερβαίνει τους 300.Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ