Διαβουλεύσεις Ερντογάν- Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία- Αμείωτες οι προκλήσεις προς την Ελλάδα

Εκνευρισμό στην Άγκυρα έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να «παίξει» στο εσωτερικό της χώρας του το «χαρτί» του πραξικοπήματος.

Σε αυτό το κλίμα, υποδέχεται σήμερα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις 13.30 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. 

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν πολλά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στο προσφυγικό, αλλά και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονται επίσης το κυπριακό, η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και η απελευθέρωση της βίζας. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, την Ελλάδα και την κυπριακή Δημοκρατία. 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ,  αναφέρει ότι η επιστολή των ναυάρχων είναι μια προβοκάτσια εναντίον της κυβέρνησης. «Κι ενώ δίνουμε αγώνα εναντίον των αντιπάλων μας και υπάρχει η επίσκεψη των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο πως είμαστε αντιμέτωποι με προκαθορισμένη προβοκάτσια.  

Ταυτόχρονα, ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βάλλει κατά του αρχηγού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, σημείωσε ότι όλα αυτά είναι δείγμα πολιορκίας της χώρας μας. 
 

Πηγή: skai.gr