Σιτάρι από Αργεντινή, ζωοτροφές από Ινδία: Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διατροφική θωράκιση

Σιτάρι από Αργεντινή, ζωοτροφές από Ινδία: Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διατροφική θωράκιση

Το πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θωράκιση της χώρας από ελλείψεις στο πεδίο των τροφίμων, παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Το σχέδιο αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, στα κίνητρα για την προμήθεια προϊόντων, στα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή των ελλείψεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σχέδιο προτείνονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβοσίτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή, και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία

Πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια ρεύματος

Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ενίσχυσης των νέων. Προς την κατεύθυνση αυτή, εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός με επιπλέον δαπάνες 2 δις. Ευρώ. 

Προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επάρκεια ρεύματος, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο με τέσσερις άξονες, μεταξύ των οποίων η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και η εξασφάλιση περισσότερου υγροποιημένου αερίου μέσω συμφωνιών με την Ιταλία, η ενοικίαση ή αγορά πλωτής αποθήκης στη Ρεβυθούσα και η αγορά φορτίων LNG.

Πηγή: skai.gr