Διαψεύδει η Αθήνα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα - Τι απαντά σε Στόλτενμπεργκ

Διαψεύδουν διπλωματικές πηγές την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

«Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξεφρασε την  πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ομως η Αθήνα δεν ενημερώθηκε πότε και ειδικά δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλντεμπεργκ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμύνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και φυσικά δεν υπήρξε ποτε συναίνεση από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Αθήνα αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις του κ.Στόλτεμπεργκ, αλλά δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συνομιλιών, αν δεν υπάρξει έμπρακτη  αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς με την αποχώρηση των στρατιωτικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. 

Πηγή: skai.gr