ΚΑΙΡΟΣ

Διαπραγματεύσεις και διατυπώσεις

Την τελική έγκριση δίνουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής για την αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο καταγράφεται ότι δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να προσκληθεί αν δεν λυθεί προηγουμένως το ζήτημα της ονομασίας.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα για την επίλυση της διαφοράς.

Στη ρουμανική πρωτεύουσα παραμένει η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ μέχρι να εκδοθούν τα συμπεράσματα της συνόδου.

Δεν πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την ώρα τη στάση άλλων χωρών στο Βουκουρέστι δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γραμματέας της ΝΔ
Όλοι ευχόμαστε είπε μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, τα Σκόπια να έχουν αφήσει τις ακρότητες.

• • Για αγέλη λύκων στο Βουκουρέστι που τσακώνονταν για τα μερίδια αγοράς και τις σφαίρες επιρροής, έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σε συνέντευξή της υποστήριξε ότι η ουσία της απόφασης εντάσσεται μέσα στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων και δόθηκε από σπόντα μία παράταση χρόνου στα Σκόπια.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά το δείπνο νατοϊκές πηγές δήλωναν ότι η αναβολή γίνεται μετά την απειλή της Αθήνας με βέτο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν χώρες που υποστήριξαν ένθερμα τις ελληνικές θέσεις όπως η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, άλλες που τήρησαν χαμηλούς τόνους όπως η Γερμανία και κάποιες που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των Σκοπίων όπως η Σλοβενία και η Τουρκία.

ΛΑΟΣ. Χαιρόμαστε που η υιοθέτηση της πολιτικής μας για βέτο από την κυβέρνηση έπιασε τόπο δηλώνει ο ΛΑΟΣ με σχετική του ανακοίνωση.

Προσθέτει ωστόσο ότι το βέτο είναι προσωρινό μέτρο με πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ τάσσεται κατά της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ και ζητά δημοψήφισμα τόσο για την επικύρωση της ένταξης της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ όσο και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά την επίσκεψή του στα εγκαίνια των γλυπτών στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, δήλωσε: Το συμπέρασμα είναι ένα. Όταν οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν, όταν ο λαός μας είναι ενωμένος, η Ελλάδα κερδίζει μάχες. Μακάρι αυτή η εθνική υπεύθυνη στάση να κρατηθεί και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής μας.Πηγή: skai.gr