Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα. Προς καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι όλο και πιο πιθανό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα στις 18:00 το απόγευμα.

Αναμένεται να ανακοινωθούν περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, η λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και η υποβολή  από πολίτες SMS (μηνυμάτων από το κινητό) προς συγκεκριμένο αριθμό όπου θα δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το που θα κατευθύνονται.

Πρόκειται για ενα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) που είχε επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό όπου και θα πληκτρολογείται.

Το παραπάνω μοντέλο χρησιμοποιείται στη Γαλλία με την υποβολή email όπου γίνεται αναφορά του σκοπού της εξόδου κάθε πολίτη.

Ενδεικτικά των σεναρίων που μελετά η κυβέρνηση είναι τα όσα δήλωσε το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει».

Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει κανείς να ακολουθήσει».

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να πειθαρχήσουν στις οδηγίες και να μείνουν στα σπίτια τους και να μη θεωρείται η καραντίνα ως περίοδος διακοπών.

Πηγή: skai.gr