Δευτερολογία Τσίπρα: Άμεσα και με αναδρομική ισχύ η επιστροφή του 90% των υπερκερδών στο Δημόσιο

Την αναδρομική ισχύ και την άμεση εφαρμογή της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή του 90% των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών στο Δημόσιο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή σημειώνοντας ότι καταρχάς είναι «θετικός».  

«Ξαφνικά μάθατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Είναι ένα βήμα αυτό. Πρωταγωνιστής σε αυτό το ράλι είναι η ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω ότι κι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε έγνοια την τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η έγνοια μας ήταν να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός ρεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι τα υπερκέρδη δεν πρέπει να υπολογίζονται από τους ισολογισμούς των εταιρειών, αλλά από τη ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρες, τις τιμές, τι παράχθηκε. «Όταν εσείς αρνηθήκατε ότι υπήρχαν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως του Μακρόν, έβαζε έλεγχο στις τιμές ενέργειας μέσω της κρατικής επιχειρήσης ηλεκτρισμού. Έβαλε πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και στην τιμή του καταναλωτή και φορολογώντας και τα υπερκέρδη, δημιούργησε ευνοικές συνθήκες για τους πολίτες της Γαλλίας. Άρα το βασικό δεν είναι αν προτείνουμε λεφτόδεντρα, αλλά αν υπάρχει βούληση. Γιατί αυτά απαιτούν συγκρούσεις και αλλαγή ενεργειακής εθνικής στρατηγικής», επισήμανε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το αίτημα για πρόωρες εκλογές. 

«Δε σας ζήτησα τίποτα άλλο πέρα από αλλαγή υποδείγματος πολιτικής. Και επειδή είμαι βέβαιος ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να την κάνετε, καθώς πιστεύετε ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στην αγορά, θεωρούμε ότι είστε ακατάλληλη ως κυβέρνηση να αντιθμετωπίσετε αυτή την κρίση. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορείτε ούτε να το σκεφτείτε ούτε να το υλοποιήσετε», σημείωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εκλογές, καθώς όπως είπε η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει την κοινωνία από την κρίση. 

«Όταν ο πρώην εκπρόσωπος σας, ο κ. Πέτσας λέει δημόσια ότι δε θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός, ο πολίτης καταλαβαίνει ότι είστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας άρχισε να μιλά για πρόωρες εκλογές με διαρροές. Εμείς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις χρειάζεται μια κυβέρνηση που δε λέει δικαιολογίες αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο την κρατική παρέμβαση και επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορείτε, ζητάμε εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει την κοινωνία από την κρίση. Οι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ετοιμάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Αν ο σχεδιασμός σας ήταν το τέλος της τετραετίας, δε θα τα κάνατε όλα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. «Και οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα κατά κανόνα πέφτουν έξω», επισήμανε. 

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος. «Το 2015 παραδώσατε μια χώρα σε απόλυτη χρεοκοπία και δεν είχε ούτε ευρώ να πληρώσουμε τις συντάξεις. Μια χώρα που δεν είχε υλοποιήσει ούτε το 1/5 των δεσμεύσεων που αφορούσαν στα δημοσιονομικά. Μας λέτε ότι εμείς προκαλέσαμε την κρίση. Η χρεοκοπία σας έφερε την κρίση με τις πολιτικές των golden boys και των κουμπάρων. Σαν να μην πήρατε κανένα μάθημα και θέλετε να τα χρεώσετε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία του τόπου δεν άρχισε το 2015», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: skai.gr