Συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του θα έχει στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας

Θα έχει προηγηθεί η συνάντησή του με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, την Παρασκευή- Τι θα συζητηθεί

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του με την Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουλίου, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας ύστερα από τις Γαλλικές εκλογές. Ο τότε Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη αυτή, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

- η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

- οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.

- η νέα αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσοφείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

-Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

-Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr