Δένδιας: Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών - Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Ρώσο πρέσβη

Μέχρι νεωτέρας, τόσο η ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο, όσο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό θα συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να συντονίζουν τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων στη σκιά της ρωσικής εισβολής στη Ρωσία.  

«Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών και των κατόχων ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» υπογράμμισε. 

«Αυτή την στιγμή καλούμε τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές μας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα στον Ρώσο Πρέσβη, το δεύτερο εντός ολίγων ωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβαίνει αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το τρίτο σε μία εβδομάδα.

 Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, από τις 09:00 σήμερα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αρωγή σε Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα, καθώς και σε εκεί ομογενείς μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

   Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις Αρχές μας στην Ουκρανία και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, όπως παραθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι τα εξής:

   Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο:

   Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

   τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 3630781, 00380 3630782

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380 730429453

   Email / Website: gremb.kie@mfa.gr , http://www.mfa.gr/kiev

   Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

   Διεύθυνση: 10, Soborna Str., Mariupol, Ukraine 87555

   Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

   Email: grgencon.mar@mfa.gr

   Γενικό Προξενείο στην Οδησσό:

   Διεύθυνση: Hoholia Street, 21, Οδησσός, UKRAINE

   Τηλέφωνα: 00380487860570, 00380487860503, 00380487860007

   Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380933140101

   Email / Website: grgencon.ode@mfa.gr , http://www.mfa.gr/odessa

   Κρυπτογραφική Υπηρεσία: 210-368-1000 και 210-368-1730

   Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: mdk@mfa.gr


Η δήλωση Δένδια αναλυτικά. 

«Λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία συνεκάλεσα άμεσα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων.
 
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες και ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στο έδαφος.

Μέχρι νεωτέρας, τόσο η Πρεσβεία μας στο Κίεβο, όσο και τα Γενικά Προξενεία μας στην Μαριούπολη και στην Οδησσό θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Προκειμένου να συντονίζουν τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους.

Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που όχι μόνο δεν έκλεισαν τις Αρχές τους, αλλά τις ενίσχυσαν.

Υφίσταται σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών και των κατόχων ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Ήδη ορισμένοι συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Βεβαίως, είμαστε, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο αυτό με βάση τα δεδομένα στο έδαφος, τα οποία αλλάζουν συνεχώς.

Αυτή την στιγμή καλούμε τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές μας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ήδη πριν από δέκα ημέρες είχαμε αποθαρρύνει έντονα τους Έλληνες πολίτες από όλα τα ταξίδια στην Ουκρανία και τους συνιστούσαμε να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα.

Συστήθηκε στο Υπουργείο Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους.

Πριν από λίγες εβδομάδες, επισκέφθηκα το χωριό Σαρτανά, το οποίο κατοικείται από ομογενείς μας, καθώς και την Μαριούπολη.

Είχα τονίσει τότε ότι η Ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και της ομογένειας.
Και τηρούμε την υπόσχεση αυτή.

Πριν από λίγο, [κατόπιν οδηγιών μου], ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα στον Ρώσο Πρέσβη, το δεύτερο εντός ολίγων ωρών.

Καταρχήν υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Επίθεση, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών.

Επίθεση που υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια, που φέρνει μνήμες άλλων εποχών, που πιστεύαμε ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.  

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα.

Διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καλούμε όλες τις χώρες να σεβαστούν τις αρχές αυτές.   

Καλέσαμε την ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και εγώ, θα συνεχίσουμε τον συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Νατοϊκούς Συμμάχους μας.

Κατόπιν αιτήματος του, θα συνομιλήσω σε λίγο με τον Αμερικανό Πρέσβη κ.  Pyatt.

Στη συνέχεια, θα συναντηθώ με τον Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Shutenko, της Πολωνίας κ. Lompart, την ορισθείσα Πρέσβη της Εσθονίας κα Rannu, τον Επιτετραμμένο της Λετονίας κ. Jaunzems και της Λιθουανίας κα Vaiciuniene.

Αύριο νωρίς το πρωί θα συναντήσω διαδοχικά τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Maisonnave και Lodge αντίστοιχα.

Τέλος, αύριο το μεσημέρι θα μεταβώ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχω στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το τρίτο σε μία εβδομάδα».

 

Πηγή: skai.gr