Τη φιλοδοξία η συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την έναρξη των διευρυμένων επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο ρωσικό υπουργείων Εξωτερικών, στη Μόσχα.

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη από την έναρξη της θητείας μου ως υπουργού Εξωτερικών. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κατ' ιδίαν συνομιλία σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Είχαμε στη συνομιλία μπορέσει να καταδείξουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προαγωγή της συνεργασίας μας. Αυτή η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών μας έχει από την πλευρά μας έναν διττό στόχο: Αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάση των υφισταμένων συνθηκών αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σ. Λαβρόφ: Η νέα ελληνική κυβέρνηση μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφτεί τη Ρωσία και επισήμανε: «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και όλο το φάσμα των θεμάτων, όπως τη συνεργασία μας στην Ευρώπη, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και παγκοσμίως».

Μετά το τέλος των διευρυμένων επαφών και την υπογραφή του κοινού Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στον Τύπο.

Όπως ανέφερε ο κος Δένδιας οι δύο υπουργοί, μίλησαν για τις διμερείς  σχέσεις, για τη διεύρυνση των πολιτικών  και πολιτιστικών σχέσεων και τις προοπτικές αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας.

"Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τους τομείς που υφίστανται ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων.", εξέφρασε.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή έχουν καταστήσει την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ανέφερε στο περιθώριο της συνάντησης ο Έλληνας ΥΠΕΞ ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα σε Ρώσους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες που η ελληνική οικονομία τους παρέχει.

"Ειδικά ως προς τον τομέα της ενέργειας, θεωρούμε πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας. Υπογραμμίζουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", επεσήμανε.

Παράλληλα ο κος Δένδιας ενημέρωσε τον Ενημέρωσα κ. Lavrov για το πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα γύρω από το παγκόσμιο ζήτημα της μετανάστευσης και για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η Ελλάδα υπογραμμίζει πάντα ότι είναι απαράδεκτο όταν η δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων γίνεται εργαλείο για την άσκηση επιρροής και πολιτικής, τόνισε.

Οι δύο ΥΠΕΞ, μίλησαν επίσης  για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρειά μας, για την κατάσταση στη Συρία, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, όπως τόνισε ο κος Δένδιας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

"Θέσαμε επίσης το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και εκφράζοντας την υποστήριξή μας στις σχετικές εν εξελίξει προσπάθειες του ΓΓ ΗΕ, κ. Gutteres, για επίλυσή του στη βάση των Αποφάσεων του ΣΑ ΗΕ. Η Ρωσία είναι μια ισχυρή χώρα και έχει ουσιαστική και σταθερή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές εξελίξεις που επηρεάζουν την πατρίδα μου", είπε.

"Από την πλευρά της, η Ελλάδα βρίσκεται, γεωγραφικά, σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και έχει, ως εκ τούτου, από καιρό αναγνωρίσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένη τη θέση της Ελλάδος ως παλαιού κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιδιώκουμε να συμβάλουμε θετικά στο διάλογο με τη Ρωσία. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, με γνώμονα τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα", κατέληξε.
 

Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας- Ρωσίας υπέγραψαν Δένδιας- Λαβρόφ

Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων για την περίοδο 2020-2022 των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία έρχεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022 που υπεγράφη μεταξύ των δύο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στο Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας με την επίσκεψη αυτή είναι να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στην βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας, επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

 

Πηγή: skai.gr