Δένδιας σε Αναστασιάδη: Το παρασκήνιο της δριμείας επίθεσης Πομπέο σε Τσαβούσογλου

Σε μπαράζ διπλωματικών επαφών έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Κύπρο. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στη δριμεία στάση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 
Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε το παρασκήνιο της Συνόδου και περιέγραψε πώς με απόλυτα ήρεμο τόνο ο κ. Πομπέο έβαλε εναντίον της Τουρκίας και ανάγκασε τον κ. Τσαβούσογλου να αλλάξει τους σχεδιασμούς του και την ομιλία του προκειμένου να ανταπαντήσει. 

«Ήταν απίστευτο. Απίστευτο. Γιατί δεν ήταν μια οργή. Ήταν ένα κείμενο, το οποίο αναγνώστηκε με ήρεμη φωνή, με απολύτως σαφή σειρά συλλογισμών. Η άλλη πλευρά τα έχασε τελείως. Δεν το περίμενε. Άφησε το κείμενο, άρχισε να απαντά απ' έξω…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εντωμεταξύ, ο κ. Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη συνεργάστηκαν προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να προσέλθουν με κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι ο κοινός παρονομαστής στην περιοχή είναι η παράνομη τουρκική προκλητική συμπεριφορά. Όπως είπε, από τη μια δημιουργεί τετελεσμένα και από την άλλη προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της.

«Οι  όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές», πρόσθεσε και υπό αυτό το πρίσμα Ελλάδα και Κύπρος καλούν και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ως τη Σύνοδο έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα για αρκετές επαφές προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και η Σύνοδος να πάρει μια απόφαση που θα στέλνει ένα ουσιαστικό μήνυμα στην Τουρκία. 
 

Πηγή: skai.gr