Κλείσιμο

Δένδιας μετά τον Γκουτέρες: Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο για την κατάσταση στη Λιβύη

«Η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο για την κατάσταση στη Λιβύη» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του, σήμερα Δευτέρα, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη.
 
«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Γκουτέρες σχετικά με την προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της Λιβυκής κρίσης, υπό τον Ειδικό Εκπρόσωπο του κ. Γενικού Γραμματέα, Γάσαν Σαλαμέ, την οποία υποστηρίζουμε σθεναρά» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Τόνισα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη. Εξελίξεις, σημείωσε ο κ. Δένδιας, που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
 
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες επ’ ευκαιρία της αυριανής συμμετοχής του στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, και συζητήθηκαν τόσο τα θέματα που θα τεθούν αύριο στα δύο αυτά fora, όσο και διεθνή θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντός των δύο πλευρών. 

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, τα οποία εκλήθησαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις πολιτικές συνομιλίες την Τετάρτη στη Γενεύη, ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον διάλογο, επικαλούμενα διαφορετικούς λόγους.

Πηγή: skai.gr